LA BARCELONA DE MARGARET MICHAELIS

Margaret Michaelis (Àustria 1902-Austràlia 1985) fou una fotògrafa jueva i anarquista que es va refugiar a Barcelona entre 1933 i 1937 fugint del nazisme.



Filla d'una família liberal i jueva d'Àustria, va iniciar la seva etapa com fotògrafa professional a la Viena de 1921, el 1928 es trasllada a Berlín on contacta amb l'avantguarda artística i intel·lectual de la ciutat. Amb l'arribada del nazisme al poder va haver de fugir cap a Barcelona, on junt amb el seu marit va ingressar al Deutsche Anarcho-Syndicalisten (DAS).

A Barcelona va contactar amb els membres del GATCPAC, grup dels arquitectes Josep Lluís Sert i Josep Torres Clavé. També va col·laborar amb el Museu d’Arqueologia de Catalunya.








Paral·lelament ella es dedica, amb la seva inseparable Leica, a donar testimoni de tot el que veia. El 1934 muntarà el seu propi estudi a Barcelona. El 1935 acompanyarà l'arquitecte Josep Lluís Sert i el pintor Joan Miró a Andalusia, publicant les fotos d'aquest viatge en AC.

Margaret Michaelis en mostra aspectes molt diversos. Va estar testimoni dels problemes de les avantguardes a Barcelona republicana. Ella va ser la primera fotoreportera moderna a Espanya, mostrant el barri Xino o l'urbanisme de la ciutat.










Durant la Guerra Civil va col·laborar molt activament amb el Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya. Ella va publicar fotografies de refugiats, pagesos o nens. Va donar testimoni gràfic del multitudinari enterrament de Durruti, o la visita d'Emma Goldman a Barcelona.






El 1936 amb Emma Goldman va viatjar al front, a les zones controlades per la CNT a Catalunya, Aragó i València. El seu objectiu era donar testimoni i documentar la lluita revolucionària en els processos de col·lectivització agrària a les àrees rurals.

El 1937, després de la detenció de Rudolf Michaelis a la Porta de l'Àngel pels estalinistes, va abandonar Barcelona. Rudolf va ser alliberat al febrer de 1938,però ja van seguir camins diferents. Margaret viatjarà a París i Cracòvia, abans de marxar definitivament a Austràlia on es casarà de nou.










NOTA: Josep Torres Clavé va estar autor del mal-anomenat Edifici Sert de Gavà. Va morir víctima d'un bombardeig del exèrcit espanyol mentre defensava la legalitat democràtica.

Comentaris

  1. Una buena entrada de una fotógrafa que me interesa mucho. Cuando la pareja llegó a Barcelona, por una temporada se alojó en la calle Mediodia, lo que los vuelve doblemente interesantes.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926