DEL RUMOR FALS AL LINXAMENT

L'odi alimenta els rumors falsos, la ignorància porta als linxaments.


Qui no coneix la seva història, està condemnat a repetir-la”Camp d’Auschwitz

Des de fa un temps veiem com rumors falsos estan substituint la realitat. El populisme ho ha creat, i especialment els grups d'extrema dreta ho potencien com la forma més ràpida d'aconseguir el poder. Bolsonaro a Brasil, Trump a USA o VOX a casa nostra són exemples que estan portant a la humanitat a una situació que pot ser desastrosa.  A Catalunya els missatges intolerants i d'odi del FNC  estan arrelant-se entra la població.


Però això ja va passar abans. Mecenas a la Roma d'August, Goebbels a l'Alemanya Nazi, Beria a la Rússia de Stalin,,,, Els exemples són infinits. Em centraré al segle XIV. 


Martiri de Sant Feliu. Joan de Borgonyà, 1510 Museu d'Art de Girona

Sant Feliu és un personatge llegendari que diuen va viure cap al segle III, en temps de Dioclecià. Mahoma va néixer gairebé 4 segles després. Malgrat que tots els seus botxins són representats com a musulmans. Al mateix MNAC podem veure el martiri de Santa Eulàlia de Bernat Martorell, o el de Sant Cugat de l'Ayne Bru, o molts més retaules similars. Eren temps d'heretgies i persecucions, la pintura no era aliena a aquest fet.

A inicis del segle XIV i en ple creixement de les ciutats, s'inicia un discurs contra les minories. Els primers van ser els jueus prestamistes, l'església va passar de ser el client al deutor, i van venir les excomunions: "primer es va excomunicar als laics que prestaven a interès i després, quan això no va produir l'efecte desitjat, se'ls va negar cristiana sepultura. La usura es va convertir en un pecat gravíssim, que només podia absoldre un bisbe o un nunci papal; es va excomunicar als criats dels usurers, i la mateixa sort va caure sobre 1274 sacerdots que van administrar sagraments o que els van permetre enterraments cristians" (1)

Però no va acabar aquí, era necessari aconseguir el suport del poble, i es van crear les "notícies falses" (fake news medievals en tota regla). Els jueus esmorzaven nens, els rabins els sodomitzaven, els Bons Homes adoraven als gats (càtars) els turcs i italians tenien una vida sexual dissoluta i contra natura, els templers tenen sexe entre ells....

Odi, racisme, xenofòbia, homofòbia... Reis intel·ligents com Felip IV de França, o Jaume II el Just van arribar a dir que la sodomia disgusta a déu, i tots els problemes de sequera o inundacions tenien aquí el seu origen. La realitat és que volien desempallegar-se d'enemics hostils, que un cop solucionat el problema, ja no els va preocupar més. Però van deixar empremta, les persecucions van venir després. Les persecucions contra els jueus primer, després contra heretges, sodomites o bruixes van sembrar Europa de sang amb centenars de milers de persones assassinades, linxades o fugint a la recerca d'un món millor.

Les monarquies amb el suport de les esglésies van aconseguir un poder gairebé absolut. Mentre les poblacions seguien en la misèria i amb l'accés a la cultura o el coneixement pràcticament impedit. Com deia George Santayana: “Qui no coneix la seva història, està condemnat a repetir-la”

(1) Cristianisme, tolerància social i homosexualitat" John Boswell.




Comentaris

  1. Faltaría la dona trans valenciana que despres de ser penjada per expresar el seu genere en públic ca ser humiliada treient la faldilla i mostrant el seis genitals

    ResponElimina
    Respostes
    1. No era valenciana, era una cortesana mallorquina ajusticiada en Valencia, Margalida Borras.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926