ROMÀNIC PER L'ALT EMPORDÀ


Seguirem la ruta que va de Figueres a Portbou, en sortir de la ciutat ens trobem la carretera que ens porta a Vilabertran. En sortir tornarem a la mateixa ruta fins a Llançà i allà la carretera que ens porta a Port de la Selva, bon lloc per passejar i menjar si cal. Seguirem en direcció a Selva de Mar, abans d'arribar trobarem la carretera que puja fins al monestir de Sant Pere de Rodes.





La ruta es pot fer a peu seguint els senyals del Camí català de Sant Jaume:  http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=7863160
Cal portar calçat lleuger, ja que el cotxe no arriba al monestir. Recomano pujar fins al castell, la vista és espectacular. Un cop acabada la visita no cal tornar enrere, la carretera segueix fins a Vilajuïga a on trobarem la carretera que ens tornarà a Figueres.

Els conjunts monàstics de Santa Maria de Vilabertran i Sant Pere de Rodes constitueixen dos exemples del millor romànic català.


MONESTIR DE SANTA MARIA DE VILABERTRAN
Les primeres notícies que es tenen del Monestir de Santa Maria de Vilabertran daten del segle X, si bé la seva esplendor va començar a finals del s XI, que és quan es construeix l'actual església i el seu cenobi. La comunitat religiosa es regia per la regla de Sant Agustí i va estar estretament lligada a les ordes militars, especialment als templers No va ser casual que Jaume II es casés aquí amb Blanca d'Anjou, encara que va ser aquest monarca qui va acabar amb aquesta orde militar.






















A la capella funerària de DalmauRocarbertí, últim cap militar dels templers, es troba la creu que suposadament conté la vera creu. Possiblement va ser Eymeric d'Usall (clic)qui va aconseguir portar-la des d'Egipte..






MONESTIR DE SANT PERE DE RODES
A l'entrada trobarem la Santa Creu de Rodes o Santa Helena, una església situada a l'est de les ruïnes del poblat medieval de Santa Creu de Rodes, aproximadament a un quilòmetre al nord de distància del monestir de Sant Pere de Rodes.




Zona màgica i de llegendes que mai s'han arribat a confirmar. Com i per què se'n va anar a construir un monestir fortificat en un lloc tan inexpugnable és una cosa que encara avui s'investiga. Es creu que van ser traslladades aquí, al 610, les relíquies de Sant Pere, les excavacions sembla que a poc a poc ho van confirmant. Aquest podria ser l'origen d'aquest espectacular monestir fortalesa.

Hi ha dades de la seva existència ja al segle IX, però és en el 945 quan es constitueix el monestir benedictí. Va ser lloc de peregrinació fins al segle XVII començant els saquejos que van portar al seu abandonament. La Generalitat Republicana va iniciar la seva restauració.











A sobre del monestir hi ha el Castell de Verdera, d'antiguitat idèntica i llegendes no menys espectaculars. Una d'elles situa aquí el Sant Grial, fins i tot que Wagner el va visitar per inspirar el seu Parsifal. Llegenda o realitat la vista que es contempla des d'ell ho justifica.






A prop podem trobar la localitat de Port de la Selva, així com el de Vilajuïga, amb l'Església Romànica de Sant Felip.






Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926