MONESTIR DE LES AVELLANES: HISTÒRIA D'UN ESPOLI

El Monestir de les Avellanes va estar fundat al segle XII. Es troba a mig camí en la ruta que va de Balaguer a Àger al Montsec. Va estar el panteó dels comtes d'Urgell.





Amb motiu de la Setmana Tràgica de Barcelona, un grup de germans maristes van marxar a la comarca de la Noguera amb la intenció de rehabilitar l'antic monestir de les Avellanes. Es van trobar amb runes i bona part del patrimoni espoliat. Gràcies a ells es va poder recuperar part del patrimoni. El 1931 va ser declarat monument historicoartístic. Des del 1994, va deixar de ser noviciat i actualment, sense deixar de ser la Casa Mare dels Germans Maristes, funciona com a allojtament rural i casa d'espiritualitat

Encara conserva part del claustre romànic i de l'església gòtica de Santa Maria de Bellpuig del segle XIV, que han estat restaurats.











Les desamortitzacions van significar la fi de l'activitat al Monestir, va passar a tenir diferents usos i propietaris que no van respectar mai el patrimoni que hi havia el seu interior. El 1894 un banquer anomenat Agustí Santesmasses va comprar el Monestir i va vendre per 15.000 pessetes bona part del seu patrimoni al Museu The Cloisters de Nova York. 

Museu The Clisters de Nova York






Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926