L'ESQUELLA DE LA TORRATXA, LA VEU LLIURE QUE VA EMMUDIR EL 1939
L'Esquella de la Torratxa es va iniciar com un setmanari satíric a Barcelona el 1871 i substituint La campana de Gràcia (1870-1934) suspesa per ordre governativa. A causa del gran èxit del setmanari es va continuar publicant de forma independent fins a la seva desaparició el 1939.
És un document gràfic de gairebé 70 anys de vida barcelonina i catalana, mirall de la política nacional i document a tenir en compte per recuperar la memòria de la guerra civil.
El 1936 la majoria dels periodistes i dibuixants es van afiliar a UGT simplement per evitar la CNT, ja que tenia molt mala fama entre els periodistes. Un dels dibuixants més representatius del setmanari, Tísner, manté a les seves memòries que L'Esquella va passar a ser un instrument polític en mans del recent format PSUC.
![]() |
Tisner i la persecució contra el ·Be Negre" |
Amb el seu clàssic humor Tísner es queixava que eren tots els subscriptors els barbers de Catalunya. D'aquesta manera, de comú acord amb el seu amic i cunyat, Pere Calders, van convèncer els membres de la Cèl·lula del PSUC de donar-los de baixa per guanyar més compradors. De fet, el canvi va resultar ser un èxit i va donar més llibertat al setmanari.
La CNT va penjar un cartell que posava ‹‹ 1 gandul és un malejant›, L'Esquella… va publicar una vinyeta amb tres dibuixos en fila, amb el mateix format del cartell, amb el text següent: ‹‹1 gandul és un malejant››, ‹‹2 ganduls són dos malejats›› i ‹‹3 ganduls és un Comitè. Arran d'aquesta vinyeta la CNT va amenaçar de mort els dibuixants de L'Esquella… i, a partir d'aquell moment, es van armar amb fusells i bombes de mà. Tot i això, el 13 de juliol de 1937 un grup armat de la FAI va intentar assaltar la seu de L´Esquella… al carrer Aragó en resposta a les crítiques i escarnis que realitzaven els dibuixants sobre els revolucionaris de la CNT als quals dibuixaven com a borratxos de taverna envoltats de sang.
![]() |
Tisner i el bar dels anarquistes |
Va ser un setmanari que es definia com a republicà federal i catalanista. Als seus orígens els atacs a la burgesia i les aliances de dretes, incloent-hi les nacionalistes, eren els blancs del seu radi d'acció. Un cop es va proclamar la II República el 1931, L'Esquella… es va posicionar clarament a favor d'aquesta. Amb l'esclat de la Guerra Civil el 1936 L'Esquella... encara manté la seva postura d'esquerres, però recolzant el govern de la Generalitat de Companys, fet que canviarà quan el setmanari passi a les mans de la UGT. En aquest precís instant, l'òrbita de gravitació passarà a ser la del PSUC.
Portada de l'Escobar (Zipi i Zape)
El darrer trienni de la seva existència va ser el més prolífic, L´Esquella…. va haver d'aguantar tota mena de coaccions per part dels anarcosindicalistes de la CNT i la FAI. L´Esquella de la Torratxa va acabar el seu camí el 6 de gener de 1939, vint dies abans de la caiguda de Barcelona i tres mesos abans del final de la guerra civil, honor que tristament compartirà amb un altre setmanari En Patufet, antecedent del TBEO, que també va desaparèixer el 1939, i amb quatre diaris més:9-3; La Rambla (21-1-1939) que imprimir a primera pàgina : « Cada braç, un fusell »; Treball, el diari del proletariat pertanyent al PSUC (22-1-39) i Diari de Catalunya (21-1-39). Les veus lliures van emmudir amb l'arribada del feixisme a Barcelona.
![]() |
Denuncia del pistolerisme. |
![]() |
Antimilitarista i antifeixista |
![]() |
Escobar |
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada