REPRESENTACIÓ DE L'ESPERIT SANT A LA SEU D'ÈGARA

 Segons el dogma cristià la Trinitat està formada per "tres persones diferents (hipòstasis) que comparteixen una essència/substància/natura (homoousion). Com va declarar el Concili del Laterà IV, és el Pare qui engendra, el Fill qui és engendrat i l'Esperit Sant que procedeix".


La Trinitat d'Andrei Rublev, representant el Pare, Fill i Esperit Sant de manera similar. Tretyakov Gallery. Moscou


Llavors l'Esperit Sant és colom, és esperit o es persona física?. Bé, això ho deixo pels teòlegs i amants de discussions bizantines, sols entraré a veure com es representava inicialment.

Retaule mural de Sant Pere s VII-VIII), és una de les obres més excepcionals que conservem al món, sobretot per la seva concepció com a retaule exempt del mur absidal, totalment inusual en el període medieval. Sorprèn veure com 6 finestres, cadascuna amb una pintura dins, qui són?





A baix són 4 i és fàcil endevinar que es tracta del tetramorf (τετρα μορφη: 4 formes) representació clàssica dels 4 evangelistes. I dalt? Les dues finestres representen a dues persones de la Trinitat: Fill i Esperit Sant, A sobre d'ells està representat el Pare, presidint-ho tot i pel damunt de tothom. 

No entraré a valorar  l'ordre, això és cosa dels teòlegs, però em sorprèn la representació.El cert és que els texts religiosos que fan referència a l'Esperit Sant, no assenyalen que sigui un colom, fora a l'evandeli de Joan.  Sempre és una persona i esperit. I als primers anys del cristianisme es representava així.


Santíssima Trinitat. Pare, Fill i Esperit Sant, .Fresc s.X. Església de Sant Jakobus a Urschalling, Alta Baviera Alemanya.


El Pare diferent del Fill i de l'Esperit Sant.Miniatura francesa de finals del segle XIV.



La representació de Déu-Trinitat, de Gino Severini, s XIX  a l'església de Semsales, França


Llavors per que ho van canviar? Tres persones ja olorava massa a politeisme? Ho desconec. Suposo que un colom evitava preguntes més complicades.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

NI DINS NI FORA CIUTAT

AQUELLA GUERRA NO ERA LA SEVA

EL DIA QUE ELS JOVES DE GAVÀ VAN ACABAR AMB LA COLLITA DE CARBASSES DEL POBLE