BARROC AL SOLSONÈS (III)

El barroc al Solsonès segueix present quan ja a tot el país els corrents neoclàssics l'havien substituït. El resultat és un patrimoni historicoartístic excepcional.
Detall retaule barroc de Sant Pere de Matamargó, segle XVIII


Darrere aquest espectacular treball hi trobem a la família Moratò, que procedent de Vic es va instal·lar a Solsona a inicis del segle XVIII. El pare, Jacint Moratò va ser autor del retaule barroc de Cadaqués. L'encàrrec del retaule de la capella de la Mare de Déu del Claustre de la Catedral de Solsona, va fer que s'instal·les a aquesta ciutat.

El seu fill, Carles Morató, va ser el creador de diverses obres entre les quals en destaca el retaule major del Santuari del Miracle o el de la Mercè de la catedral de Solsona.


Retaule de la Mercè, catedral Solsona s XVIII


A Sant Llorenç de Morunys podem trobar la Capella de la Verge dels Colls, obra de Josep Pujol i Juhí. S'ha considerat una de les obres més paradigmàtiques de l'art barroc català, També se situa en un període tardà. L'escultor de Folgueroles va realitzar l'obra entre 1773 i 1784. El retaule va patir greus mutilacions els anys de la Guerra Civil. Entre 1942 i 1944 es va poder restaurar gràcies a les imatges que es disposava.

Capella de la Verge dels Colls

Capella de la Verge dels Colls



Capella de la Verge dels Colls

Durant la Guerra Civil, la voluntat dels veïns va aconseguir salvar part del patrimoni. És el cas del retaule barroc del Miracle o el conjunt barroc de Sant Pere de Matamargó (Pinós), coneguda popularment com la catedral dels pagesos. El retaule és dels escultors de Folgueroles, Segimon Pujo i el seu fill Francesc Pujol, els treballs van acabar el 1796. 


Retaule barroc de Sant Pere de Matamargó, segle XVIII
A l'Hostal Nou de Llobera i a l'església de Sant Pere Màrtir de Peracamps hi podem trobar el retaule de sant Martí de Llanera, del segle XVII, realitzat per l'escultor Joan Grau.


Al Santuari del Miracle podem trobar l'Espai Barroc Solsonès (1). Un centre d'interpretació sobre aquest corrent artístic a aquesta comarca. Un lloc que ens ajuda a "descobrir un patrimoni historicoartístic excepcional, els retaules, els santuaris, els edificis parroquials i també els paisatges circumdants ens proposen un suggerent viatge en el temps, cap al món de les arts, és clar, i cap al més misteriós de les creences i conviccions dels nostres avantpassats dels segles XVII i XVIII."

(1) Web Solsonès Barroc:  http://www.solsonesbarroc.cat/

Fotos de Josep Menoyo o de les xarxes socials.

Més:



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

NI DINS NI FORA CIUTAT

AQUELLA GUERRA NO ERA LA SEVA

QUAN EL JOAN PETIT BALLAVA DE DEBÒ