SI NO ESTIMES LA NATURA, NO VAGIS AL BOSC.

Arriba el temps d'anar al bosc, és primavera o tardor. Milers de persones entraran als boscos sense cap mirament, darrere deixaran un espectacle desolador.




Entrar un dilluns al bosc és veure un paisatge després d'una batalla. Llaunes, buides, vidres trencats, brossa de tot tipus. El vandalisme va més enllà, bolets arrencats per què no agraden, branques destrossades, paratges arrasats a trepitjades i el terra remenat com si una banda de famèlics senglars hagués passat per la zona.





Si vas al bosc, respecta'l. és l'hàbitat de molts ser vius. Cal recordar que és un sistema sensible i molt fràgil. Aquí alguns consells, espero que en feu cas:

-Evita entrar amb vehicles. Si ho fas no, surtis amb ells dels camins o rutes existents, no trepitjar mai prats i conreus amb ells. No tapis el pas a altres vehicles.
-Si vas amb moto o bicicleta, respecta la natura i als senderistes, els senders són per caminar.
-Cal portar un cistell adequat si vols portar bolets, a fi que les espores tornin a terra. No aneu mai amb bosses a buscar-los. 




-L'esmorzar millor el deixes fora, però si menges al bosc recull tots els residus. Al bosc mai facis foc, ni per fumar.
-Que el teu pas pel bosc no es noti, no arranquis bolets que no hagis de consumir.







-Evita tocar les plantes i les flors, no trenquis les branques dels arbres, ni utilitzis el seu tall per fer-hi dibuixos. 




-No arranquis herbes aromàtiques per dur a casa, com la farigola o el romaní, de cap manera. Recorda que al bosc arrencar plantes amb arrel, és un delicte ecològic. .
-No remoure, amb les mans o cap eina, la fullaraca ni la molsa. Cal agafar amb molta cura els bolets doncs en malmetre el sol, també ho fem de la possibilitat que en surtin de nous.
-El bosc no és una festa, vés en silenci per respecte a la fauna salvatge i la ramaderia. Si portes gos, que vagi lligat per no molestar els remats o a altres visitants al bosc. El vostre gos és el millor del món, però no és l'únic.
-Collir els bolets tallant-los amb un ganivet arran de terra per tal de no destruir-ne el miceli.




-Abans d'entrar informat del temps, evitar desorientar-te i vés amb la roba i calçat adequat.
-Si vas amb nens, educa'ls a estimar la natura i no a destruir-la com sovint veig que passa.
 
-Respecta les senyalitzacions, hi ha qui té cura del bosc.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926