QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

Entre 1929 i 1936 una associació naturista es va establir a la masia gavanenca de Can Torelló.



El 1929 s'inaugurava a la masia de can Torelló de Gavà una associació naturista. El seu fundador era un italià procedent de l'Uruguai anomenat Nicolás Capó (1899-1977). No tan sols va ser l'introductor del naturisme, sinó que a més va fundar una revista anomenada Pentalfa amb un tiratge de 25.000 exemplars.

A Can Torelló es reunien per a més de practicar el naturisme, per parlar de la seva filosofia de la vida. A aquesta masia li deien el Parthenon. A través de la seva revista podem conèixer gran part de les activitats que es van desenvolupar a l'interior del recinte: casaments naturonudistas, banquets fraternals, sortides. Revistes com "Crònica" o "La Estampa" van informar de les seves activitats.





Tot i que una tanca de tres metres impedia veure des de l'exterior les activitats que es desenvolupaven, Parthenon va ser objecte de la ira dels intolerants. El 1935 els falangistes van assaltar la masia, van destrossar tot el que es van trobar i van cremar la roba dels que hi eren. La guàrdia civil i l'exèrcit d'ocupació franquista van acabar amb el somni d'un paradís de llibertat a la terra.

Els mal anomenats nacionals van cremar o requisar els llibres i papers ... tot el que els feixistes van trobar al Parthenon. També van requisar totes les pertinences del seu fundador Nicolás Capo. Part d'aquest patrimoni encara es troba a Salamanca. Aquest va seguir el camí de l'exili, els camps de concentració francesos i, de retorn, treballs forçats en Nanclares de Oca (Àlaba). Mas informació: http://centrehistoriadegava.blogspot.com/2011/07/nudisme-i-naturisme-gava-el-parthenon.html





En l'actualitat hi ha moltes associacions naturistes i es disposa d'espais, masies, pobles i fins i tot illes, però la revista Pentalfa i el seu fundador Nicolás Capo, van ser els precursors d'aquest moviment al nostre país al final dels anys 20.

Després de la Guerra Civil la masia va ser transformada en un campament militar que va estar actiu fins a finals dels anys 90. En l'actualitat pertany a l'ajuntament de Gavà i s'utilitza com a magatzem. És l'única masia que es conserva a tota la zona agrícola d'aquesta localitat.

Comentaris

  1. Un texto excelente que me amplia la poca información que tenía sobre la masía en la que se desarrolló la vida de la entidad. Saludos http://castelldefelshistoria.blogspot.com/2012/06/pentalfa-cuando-el-futuro-fue-cortado.html

    ResponElimina
    Respostes
    1. Añado tu enlace y el que citas a mi web, para ampliar correctamente la información

      Elimina
  2. ... aquest Nicolas Capó, no era també aquell que era vegetarià... i escrivia llibres sobre la salut..p.e.
    "Los Beneficios del Ajo i el Limón"... ¿?🤔

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926