ITINERARI PLA DE BUSA - EL CAPOLATELL

El Pla de Busa es un altiplà situat a mes de 1200 m de alçada rodejat per dues impressionats cingleres que donen a la Vall de Lord o a Vall d'Ora. A peu es pot accedir des-de les Cases Altes a la Vall de Lord o desde'l Museu de la Vall d'Ora, just al costat del Molí de Ca l'Ambrós. Son trams amb importants desnivells.




La ruta a peu des de Llosa del Cavall (Cases Altes):  https://leopold-leopoldest.blogspot.com/2013/06/itinerari-pla-de-busa-el-capolatell.html

En cotxe es pot accedir fins a l'entrada del Pla. Sortint de Solsona en direcció Berga (C-26) un cop passat el Monestir d'Olius i la carretera que va cap a Sant Llorenç de Morunys cal agafar la pista asfaltada en direcció Besora/Busa. Es una ruta espectacular que et deixa al mateix altiplà.

Recomano aparcar al mirador per gaudir la impressionant vista sobre la cinglera de Busa. Tan sols uns 500 metres de carretera asfaltada et porten al inici de la ruta, Si volem fer la ruta circular recomano no seguir les indicacions, cal baixar a la masia de Can Rial i abans d'entrar es troba el camí que porta a la següent de Can Vila. Aquí ja es troba l'indicació a seguir en direcció a la presó de Busa.



Al entrar al Capolat trobarem un altre espectacular mirador sobre el Cadí, la Serralada Verda i la Vall de Lord, mes endavant està el pont que permet entrar al Capolatell, lloc que va servir de presó en temps de la Guerra del Francès o de les Guerres Carlines.







La tradició afirma que, desesperats, morts de gana i fred, ja que la presó es troba a més de 1300 metres d'altura; havia presoners que es llençaven al buit amb el lema Mourir à Busa et resurgir à Paris (Morir a Busa i ressorgir a París). De totes maneres si no saltaven pel cingle morien de fam.

Les roques de la serra de Busa són conglomerats dipositats pels curts i violents rius pirinencs durant l'Oligocè (fa uns 25 milions d'anys), a l'antiga línia de costa del mar de la depressió de l'Ebre fins a l'actual Montserrat.




Cal tornar per el mateix camí fins a Can Vila, allà seguir camí cap a Sant Cristòfol, prop del lloc està la font de Busa, un bon lloc per aturar-se. Seguint les indicacions arribareu al punt de partida.



La ruta es de uns 9 km, es senzilla de fer i bastant plana. Es pot ampliar la caminada apropant-se al costat est del altiplà. Tota la zona està molt ben senyalada, es difícil perdre's. Si no es vol tornar per el mateix camí una pista en bon estat baixa fins a la Vall d'Ora.




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926