SANT JERONI DE LA MURTRA

Malgrat estar prop de Barcelona, de haver estat residencia dels Reis Catòlics o de Carles I d'Aragó i Castella, no es un indret prou conegut, al que rarament hi arriba el turisme.

El monestir de Sant Jeroni de la Murtra és situat a la serra de Marina proper al terme de Santa Coloma de Gramenet. Va ser fundat l'any 1416 pel mercader barceloní Bertran Nicolau, quan va traslladar-hi la comunitat de monjos establerts a Sant Pere de Ribes tres anys abans. Per les seves parets corren rius de la historia de Catalunya,




Va gaudir de la protecció del rei d'Aragó, Joan II. Coincidint amb el seu moment de màxim esplendor, els Reis Catòlics hi van rebre Cristòfol Colom després del seu primer viatge a Amèrica, el 1493. Va anar creixent durant el segle XVI i després es va anar mantenint fins la desamortització de 1835, quan passà a mans de particulars.

En els capitells es pot veure part de la historia de Catalunya; Ramon Llull

Cristòfol Colom

El primer Papa Borja, Calixte  III

Isabel I de Castella

Ferran II d'Aragó.

L'edifici va aprofitar una important masia preexistent, coneguda com la Murtra. El conjunt és d'estil gòtic tardà i s'estructura al voltant del claustre, força ben conservat, i de l'església, esfondrada en bona part.
El claustre és de la fi del segle XV. Té tres galeries de dos pisos. El pis inferior té arcs apuntats amb mènsules esculpides amb retrats de personatges, entre ells els Reis Catòlics i Colom.







Les voltes són nervades, amb claus de volta esculpides i policromades. Al pis superior els arcs són escarsers i la coberta és de teula a un sol vessant. Al jardí hi ha un brollador i el pou.
L'església va ser bastida al segle XV i ampliada al XVI. Tenia una sola nau, dividida en tres trams, amb un gran cor alçat als peus. Només es conserva l'absis i les capelles d'un costat.
De la resta de dependències monacals en destaca el menjador del monjos o refetor, enllestit el 1486.


Representació clásica de sant Jordi, No mata al drag, el domina segons els criteris alquimics.

Maria de Magdelà no hi podia faltar



San Sebastià també present

La flor de la Murtra.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

AQUELLA GUERRA NO ERA LA SEVA

ARNAU, LO BISBE QUE "EMPRENYA" HOMES

UNIONS HOMOSEXUALS A LA CATALUNYA MEDIEVAL