MADAME DE POMPADOUR, EL CUL DE FRANÇA

Jeanne-Antoinette Poisson, dama Le Normant d’Étiolles, marquesa de Pompadour, duquessa de Ménars, més coneguda com a Madame de Pompadour (1721-1764), fou la més cèlebre de les amants del rei Lluís XV de França, i esdevingué així una de les dones més influents de la França del segle XVIII.



No tan sols va ser l'amant real o la influent aconseguidora de favors de tot tipus a Versalles, també es creia ser posseïdora del millor cul de França. I per immortalitzar l'hi va ensenyar a retratista reial Boucher. Aquest no va perdre el temps i el va immortalitzar amb el quadre anomenat l'Odalisca.

En 1745 es va convertir en l'amant oficial del rei. La seva relació amb Lluís XV va continuar més enllà dels furors inicials mantenint el seu estatus i influència. Va estar la gran "mecenes" del segle XVIII, va encarregar obres d'art, va donar el patrocini real a escriptors i pintors i va aconseguir que el seu germà, el marquès de Marigny, fos el ministre per a les arts.

Retratar Madame de Pompadour era un gènere en si mateix a mitjan segle 18 a França. "Ella va utilitzar retrats de comunicar-se amb el rei i el públic, anunciant la seva lleialtat, l'amor, l'intel·lectualisme, la fecunditat cultural. Boucher va pintar diverses vegades."Jonathan Jones, The Guardian.



Planejà edificis com ara la plaça de la Concòrdia i el Petit Trianon, va popularitzar el rococó, va crear la cèlebre manufactura de Sèvres, recolzà el projecte de l'Encyclopédie de Denis Diderot, va contractar a artesans, escultors i retratistes, entre ells l'artista de la cort Jean-Marc Nattier o Francois Boucher. A una França que passava gana i misèria per les guerres, desvià més i més recursos a la luxosa cort.

Passats els primers temps, ella va buscar dones amb un perfil intel·lectual més baix, el seu objectiu era donar plaer al rei i punt i evitar rivals que li poguessin fer ombra. Tot i que ja no dormiren més junts després del 1750, Lluís XV romangué devot a ella fins a la seva mort el 1764, a l'edat de quaranta-dos anys.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926