LES MIL I UNA NITS DE LA SCHEHEREZADE

Diuen que el sultà Shahriar totes les nits s'emportava una verge al seu llit, que després de gaudir d'ella a la matinada manava degollar-la, creia que totes les dones eren infidels. Ja havia manat matar a tres mil esposes quan va conèixer a Scheherezade.


Scheherazade i el sultà, Del pintor iranià Sani ol molk (1849-1856).


Aquesta voluntàriament anar a les estances del sultà i va començar a narrar un conte que va entusiasmar al sultà que va esperar el següent i va perdonar per un dia degollar-la.

I així van passar mil i una nits, amb Aladí, Simbad, Alí Babà, Harum el Rachid, llums meravelloses, genis, catifes voladores ... Històries d'amor o tant tràgiques com còmiques, poemes, paròdies i llegendes sobre les tradicions musulmanes.

Després de mil i una nits de diverses aventures, i ja amb tres fills, no només el sultà persa havia estat entretingut sinó també educat sàviament en moralitat i amabilitat per Scheherazade, que llavors es va convertir en la seva reina.

El 1896 Nikolái Rimski-Kórsakov va compondre una obra mestra de la música russa: Scheherezade, el 1910 i amb una espectacular escenografia del Léon Bakst s'estrenava a París de la mà dels Ballets Russos amb Ida Rubinstein i Vátslav Nijinski.




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926