dissabte, 19 de desembre de 2015

EL QUE MAI ET DIRAN DE LA CAPELLA SIXTINA

La Capella Sixtina, inicialment anomenada Palatina, va estar iniciada pel Papa Sixt IV i gairebé acabada pel seu fill (oficialment nebot) Juli II, l'assassí del Papa Alexandre Borja.Francesco della Rovere (1414-1484), franciscà d'origen humil, amb una gran formació intel·lectual, maquinador maquiavèl·lic, cínic, despòtic i amant de joves noiets als quals omplia d'honors i títols cardenalicis. Un bon amic seu, Pietro Riario, va comprar la voluntat del Col·legi Cardenalici i va ser escollit Papa amb el nom de Sixt IV. Es va barallar amb tothom i va haver de demanar ajut a Ferran el Catòlic, aquest a canvi el va obligar a signar la "butlla de 1478" por la que es creava la Inquisició a Castella i Aragó. Més tard va anomenar a Torquemada Gran Inquisidor d'aquests territoris.

Per fer front a les despeses de la construcció de la Capella Sixtina i els deutes del Vaticà va crear un tribut a les prostitutes romanes por cada servei fet, un altre a les cortesanes que vivien amb membres de la cúria romana i un tercer als nobles que volien tenir al seu llit una noia verge.

El seu gust pels noiets no el va apartar del sexe femení, cosa que li va donar una bona quantitat de"nebots".

Un dels seus fills Guiliano della Rovere (1443-1513) és qui va encarregar els murals de la Capella a Miquel Àngel. Amb el nom de Juli II va estar un Papa promotor de les arts, però al mateix temps va tenir una amplia família, diversos fills bastards, borratxo i assassí. Miquel Àngel el va representar com al profeta Zacarias, quan ho va veure va dir: "Aquest no em representa, jo portaria una espasa"La sífilis o el verí eren la causa més comuna de mort dels papes d'aquesta època, aquest va morir víctima del conegut com el mal francès. Els darrers anys de la seva vida es va prohibir que els peregrins basessin els seus peus, per evitar la transmissió de la malaltia.

Al film "The agony and the ecstasi" Rex Harrison caracteritza prou bé aquest Papa, i mostra les pugnes per acabar els murals de la Capella i les tensions amb Miquel Àngel.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

BARROC AL SANTUARI DEL MIRACLE

El Santuari del Miracle, al Solsonès, té un important patrimoni del barroc català del segle XVIII, el retaule de l'església i l'espa...