EL QUE MAI ET DIRAN DE LA CAPELLA SIXTINA

La Capella Sixtina, inicialment anomenada Palatina, va estar iniciada pel Papa Sixt IV i gairebé acabada pel seu fill (oficialment nebot) Juli II, l'assassí del Papa Alexandre Borja.



Francesco della Rovere (1414-1484), era un franciscà d'origen humil, amb una gran formació intel·lectual, un maquinador maquiavèl·lic, cínic, despòtic i amant de joves noiets als quals omplia d'honors i títols cardenalicis. Un bon amic seu, Pietro Riario, va comprar la voluntat del Col·legi Cardenalici i va fer que fos Papa amb el nom de Sixt IV. 




Es va barallar amb tothom, va aconseguir grans i poderosos enemics, fet que va significar demanar ajut al maquiavèl·lic  Ferran el Catòlic, El rei catalano-aragonès a canvi el va obligar a signar la "butlla de 1478" por la que es creava la Inquisició a Castella i Aragó. Més tard va anomenar a Torquemada Gran Inquisidor d'aquests territoris, amb la finalitat de perseguir l'heretgia,

Per fer front a les despeses de la construcció de la Capella Sixtina i els deutes del Vaticà va crear un tribut a les prostitutes romanes por cada servei fet, un altre a les cortesanes que vivien amb membres de la cúria romana i un tercer als nobles que volien tenir al seu llit una noia verge.

El seu gust pels noiets no el va apartar del sexe femení, cosa que li va donar una bona quantitat de"nebots".

Un dels seus fills.nebots va ser Guiliano della Rovere (1443-1513. Ell és qui va encarregar els murals de la Capella a Miquel Àngel. Amb el nom de Juli II va estar un Papa promotor de les arts, però al mateix temps va tenir una amplia família, diversos fills bastards, borratxo i assassí. Miquel Àngel el va representar com al profeta Zacarias, quan ho va veure va dir: "Aquest no em representa, jo portaria una espasa"



La sífilis o el verí eren la causa més comuna de mort dels papes d'aquesta època, aquest va morir víctima del conegut com el mal francès. Els darrers anys de la seva vida es va prohibir que els peregrins basessin els seus peus, per evitar la transmissió de la malaltia.

Al film "The agony and the ecstasi" Rex Harrison caracteritza prou bé aquest Papa, i mostra les pugnes per acabar els murals de la Capella i les tensions amb Miquel Àngel.  
Diuen que el Papa-guerrer en entrar a la Capella li preguntava a Miquel Àngel: Quan acabaràs? I el genial artista el contestava: Quan acabi. Juli II havia pactat amb l'artista florentí que tenia llibertat total, de temps i temes. 






Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926