RUTA SU-SANTUARI DE PINÓS-ARDÈVOL

Des de Su (Riner) ens endinsarem a la serralada de Pinós, trobarem el dolmen de Pera, el castell de Cal Tristany, la torre medieval d'Ardèvol i el Santuari de Santa Maria de Pinós al centre geogràfic de Catalunya.



La ruta no és circular, però anada i tornada són menys de 10 km i un desnivell de poc més de 250 metres. Si es disposa de vehicles a partir d'Ardèvol es por anar cap a Llanera i un sender porta cap a la torre de Vallferosa, s XI a 1 km de la carretera que uneix Torà amb Solsona. De Su a la carretera poden ser uns 12 km.



Su és un petit poblet que es troba a la carretera que uneix Cardona amb Solsona pel Santuari del Miracle, té un hostal amb un bon restaurant i apartaments. A la sortida del poble surt un camí, ara asfaltat, amb direcció a Pinós.

A prop de dos km de Su trobarem indicació per anar fins al dolmen de la Pera i Can Tristany, una masia fortificada, amb torretes original del segle XI. Va estar refugi carlí al segle XIX. Avui és una casa rural, es troba en un bon estat.





Tornarem al camí anterior que ens portarà fins a Ardèvol, en una ruta en la qual podrem veure diverses masies del Solsonès. Ardèvol, un petit nucli urbà amb una espectacular torre de guaita rectangular de 15 metres d'alçada, data del segle XI.



Un camí de poc més de 500 metres ens portarà fins al Santuari de Pinós (900 m d'altura) edifici d'origen templer amb elements gòtics, renaixentistes i barrocs. Just al costat està la seu de l'Ajuntament i el centre geogràfic de Catalunya. Un bon lloc per observar la Segarra, el Solsonès i la Serra del Cadí.







Si no es vol tornar pel mateix lloc, un sender uneix Pinós amb el Monestir del Miracle, passant per Sant Just d'Ardèvol, però cal conèixer bé el territori doncs no està indicat.

Sant Just d'Ardèvol


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926