ELS ORIGENS DE LA LLEI SÀLICA, ENCARA EN VIGOR PARCIALMENT A ESPANYA

El que va estar una llei per apartar una dona del poder, va acabar provocant la Guerra dels Cent Anys i les Guerres Carlines. 


Lluís X


Com si d'una maledicció es tractés (1), els descendents del Rei Felip IV el Bell de França van anar morint sense descendència masculina. En morir el seu fill gran Lluís X el tron ​​havia de passar a Joana de Navarra, però aquesta havia estat considerada bastarda, un rei feble i una sèrie de conspiracions ho van provocar.  Per evitar la seva reclamació Felip V va desenterrar les lleis Saliques promulgades per Clodoveu I al segle VI, més exactament la que impedia a una dona ser Reina de França.

El problema es va agreujar en morir ell i el seu germà Carles IV també sense descendència masculina. L'hereu natural seria el fill de la Reina Isabel (la lloba de França), Eduard III d'Anglaterra, Plantagenet (d'origen normand i senyors de gran part del territori francès). Per evitar-ho es va ampliar la prohibició de successió als fills de les dones. En morir l'últim rei capeto, França va nomenar rei a Felip VI donant inici a la dinastia Valois. Eduard III va reclamar el seu dret al tron ​​i va donar origen a la Guerra dels 100 anys, en els seus inicis més una guerra de dinasties o fins i tot guerra civil que un enfrontament entre dues nacions, com normalment ens han venut. 

Felip d'Anjou primer Borbó a Espanya va importar aquesta Llei als territoris espanyols. Ferran VII la va anul·lar per fer a la seva filla Isabel reina. Aquest fet va causar les guerres carlines i si bé va ser derogada en part segueix estant present en la nostra Constitució a primar la descendència d'homes en la Prefectura de l'Estat. Si els actuals monarques espanyols tinguessin un fill, passaria per davant a les seves germanes en els drets successoris, com ho va fer l'actual cap d'estat.






(1)Jacques de Molay, gran mestre dels templers, llençava una maledicció contra el rei, el Papa i tota la seva descendència, mentre el cremaven. En poc temps van morir tots i la casa dels capeto es va extingir.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926