20 NOVEMBRE 1.975

Fa 35 anys les Rambles van estar una festa. Ningú va treballar aquell dia, la uni va tancar portes, els bars estaven amb les portes baixades però amb l'interior ple. Aquell dia de festa el cava es va acabar arreu de Catalunya. El dictador ja no hi era.


Els diaris es van esgotar i les Rambles van iniciar una etapa de gran llibertat que va durar tan sols 3 anys, però tan intensos que en el nostre record encara no s'ha oblidat. Recordo com van ramblejar aquell dia el Josep Maria i jo....

Però el retorn al meu poble va ser llarg. No érem conscients de que la rabia dels feixistes era infinita. Un alt dirigent de "Fuerza Nueva" ens va veure. Dos mesos abans a la Parròquia del nostre Archimandrita Excelso Bravo ens van omplir la façana de amenaces. ¡¡¡Qué fàcil era fer.ho¡¡¡ A ple dia vam anar a esborrar.ho, a ple dia vam córrer per arribar a casa.

Pocs dies desprès d'aquell 20 de novembre vaig començar a rebre amenaces per telefon. Desprès amb van obligar a fer la "mili", em recomanació de la guàrdia civil: "dirigente de partido anarquista", m'havien enxampat a la mort del Salvador Puig Antic. Un noi de la meva edat assassinat per el dictador.

La "mili" va estar un suplici, hem va tocar la División Acorazada del feixista Milans del Bosh... Al tornar les amenaces van seguir. El fet de estar amb l'Unió de Pagesos no va calmar l'ira de una dreta local, el fet de ser regidor del PSUC menys. Tot va acabar a 1981, al casar-me el meu telefon no va sortir a la guia fins fa 5 anys.

Comentaris

  1. Gracias Leopold por compartir esta experiencia. Nos recuerda qué es lo que tenemos que defender.
    Abrazos
    CLAUDIA

    ResponElimina
  2. Gracias por todo lo que padeciste, no lo olvidaremos

    ResponElimina
  3. Hola, Leo...
    Ja me'n recordo, a la Rambla. Gràcies pel bocí de memòria

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926