dimarts, 30 de novembre de 2010

LA MEMÒRIA DE JOSEP TARRADELLAS

Aquests dies he recordat la honorabilitat dels altres Presidents als que vaig tenir el gust de conèixer i tractar, recupero el dia que vaig conèixer al President Tarradellas.Va ser un dimarts de novembre de fa 26 anys quan vaig estar a casa del President Josep Tarradellas. Vivia a un pis de Via Augusta posat per la Diputació, la seva manifesta enemistat amb Jordi Pujol el va deixar en situació precària al deixar el Palau de la Generalitat. El "Molt Honorable" va negar el pa i l'aigua al seu antecessor.

El  motiu de la visita era invitar-lo a Gavà, per conèixer la nostra ciutat i donar una breu conferencia. Malgrat els seus 85 any tenia encara una enorme vitalitat i una memòria privilegiada. La xarrada fou apassionant i va durar prop de dues hores.

 Va recordar les seves visites a la Fàbrica Roca, com es va impulsar la seva col·lectivització a 1936, els bombardeigs sobre la nostra vila  i el record va anar cap a vells coneguts de la meva localitat.

I va recordar a algú amb qui feia 30 anys no es parlava. Inclòs em va explicar una anècdota que jo ja coneixia. El seu antic conegut era regidor del PSUC a Gavà en el decurs de la Guerra Civil. Els escamots de la CNT no tenien miraments, van assassinar al alcalde de Gavà, de ERC, per negar una baixa laboral a un d'ells.  Al regidor també el van segrestar i el van portar per executar, però un d'ells va dir "aquest home no es va casar per l'església " i el van deixar anar.

La relació entre ambdós es va deteriorar a l'exili. Tarradellas va donar un cop d'estat contra el President a l'exili, Josep Irla, el seu amic era del seu entorn con a representant del PSC (Partit Socialista Català) a l'exili. A partir d' aquí la seva enemistat fou manifesta.El ex-president em va dir que volia fer les paus amb ell, que tots havien comés errors i abans de morir volia tornar a veure al seu antic conegut.

Vaig contactar amb el ex-regidor poc desprès, li vaig oferir poder-se veure en privat. No va dir res, va callar. El dia de la visita em va enviar una nota: estic refredat i no puc sortir de casa. Vaig preguntar al emissari "i si el president el vol visitar" "no hi serà" em va contestar. Una llàstima.Quan ho vaig comunicar al president Tarradellas aquest va callar, després en la seva xarrada va recordar moltes anècdotes de Gavà, però cap referida al seu vell conegut. També es va emocionar amb les paraules d'un altre vell conegut: Pau Garsaball.  Mai mes se'n va tornar a parlar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

TALAMANCA-MURA-PUIG DE BALMA

És una ruta no circular, d'uns 10 quilòmetres, senzilla i d'un desnivell acumulat d'uns 300 metres. Es pot fer circular segui...