RUTA VILADRAU - MASIA LA SALA

Anirem de Viladrau a la masia de La Sala on va néixer Joan Sala i Ferrer, anomenat també Joan de Serrallonga. El sobrenom de Serrallonga el deu a la seva dona, Margarida Tallades, pubilla del mas de Serrallonga de Querós. A la Catalunya rural històricament el nom de les persones ha anat lligat a la finca a la qual pertanyen al marge del sexe de cadascú.



La ruta d'anada i tornada són poc més de 6 quilòmetres, podem fer-la circular seguint la senyalada a wikiloc. La primera té un desnivell de poc més de 100 metres, la segona d'una mica més de 600, per la qual cosa el temps empleat pot ser molt diferent.

Després de donar un tom per Viladrau, buscarem l'inici de la ruta darrere la masia Mas el Torrent, buscant el PR-C 205. A partir d'aquí la ruta està molt ben indicada. En qualsevol època de l'any és espectacular. 





El camí ens descobreix punts molts interessants, com la Font de l’Oreneta o el rellotge de sol del Mas els Molins, tot passant per indrets que no ens deixaran indiferents.












Al final entre el serrat de l’Oriol i de Sant Segimon i sobre un puig excavat per la riera de l’Erola i el torrent de Rentadors, s’aixeca el casal de la Sala.



La part més antiga de la casa correspon al segle XIV, moment en la qual va ser fortificada i transformada en Domus amb una muralla de tanca i una torre de guaita. El cos central cal datar-lo al segle XVII.

Tot i que els primers documents sobre el casal daten del 1356, les més antigues notícies i el mateix nom de Sala permeten remuntar el seu origen uns segles abans.

L’any 1594 neix a la Sala de Viladrau en Joan Sala i Ferrer, àlies Serrallonga, el més conegut bandoler de la història de Catalunya. Sàpiens ens explica la seva història:
 https://www.sapiens.cat/temes/personatges/qui-era-serrallonga_17330_102.html?fbclid=IwAR233Rh0bgf57GlEnsOn7X-IRXJKiEJvHxCkLZ2Rp9cwaZoi2fex8FWkcg8


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926