RUTA SANTUARI DEL MIRACLE-HOSTAL NOU

Una ruta d'uns 8 km, ampliable a 11 si arribem al dolmen de Llanera. Passarem per les ermites romàniques de Sant Jaume de Riner i Santa Maria de Torredenegó.



Iniciarem la ruta al Santuari del Miracle. Recomano visitar l'espectacular retaule barroc i el més senzill renaixentista, també la Casa Gran un palau de la casa de Cardona del segle XVI.






Vam iniciar la ruta en dia de boira gebradora, però a les 10 ja havia escampat i la visibilitat era perfecte. L'inici del recorregut és el primer tram de la Ruta dels Bons Homes al Solsonès



La ruta s'inicia al final de les cel·les, al costat del til·ler. Un camí ben indicat baixa cap a la font del Bisbe i la masia de l'Estany.




Un cop arribat a l'Estany cal seguir les indicacions de la ruta dels Bons Homes en direcció Solsona. Fins a arribar a l'alçada de l'ermita de Sant Jaume de Riner, allà deixarem la ruta, pujarem fins a l'ermita i trobarem un camí en bon estat en direcció a la carretera que va de Solsona al Miracle.



El tram és pla, un cop a la carretera girarem en direcció Miracle/Solsona, a pocs metres trobarem indicada la ruta cap a Torredenegó i l'Hostal Nou. A pocs metres ens trobarem a l'ermita de Santa Maria, romànica amb elements del preromànic que es poden veure al Museu Comarcal i Diocesà de Solsona.



El camí segueix direcció Llobera, passarem una zona humida on neix el riu Llanera, pot estar inundada en temps de pluges. De petit anava a pescar crancs als quals anomenàvem basses de músic.


Seguirem direcció a l'hostal, però abans trobarem un trencall que ens porta al dolmen de Llanera, també anomenat Dolmen de la Vila de la Gola dels Bous. És el monument megalític més gran, i també el més ben conservat, de Catalunya. La data de construcció d'aquest megàlit se situa en el neolític final (3.500 anys aC), però serà reutilitzat durant tota l'època calcolítica, període d'apogeu del megalitisme català que finalitza cap al 1500 aC. S'ha datat, mitjançant el carboni-14, al 2.550 aC.



Tornarem enrere i arribarem a l'Hostal Nou. Un lloc amb molt bona cuina casolana (els festius cal demanar amb temps reserva) i amb el retaule de Sant Martí de Llanera (s. XVI i XVII) a la seva església.







Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926