TROIA, EL DIA QUE HOLLYWOOD ES VA CARREGAR LES MILLORS TRAGÈDIES GREGUES.

La indústria cinematogràfica no s'ha caracteritzat mai per ser respectuosa ni amb la història coneguda, ni amb els textos literaris. "Troia" és la millor mostra d'aquesta manca d'escrúpols que s'ha fet mai. No només canvien el destí de tots i cadascun dels personatges d'aquesta epopeia, sinó que amb aquest desenllaç deixen sense temes a les millors tragèdies de la Grècia Clàssica. Per ells tot val si el comte de resultats suma.



Res més començar la pel·lícula ens mostren que Aquil·les ja estava al servei d'Agamèmnon. Fals. Aquil·les vivia a Ptía amb Patrocle, company d'armes i amant.

En la pel·lícula l'atac comença saquejant el temple d'Apol·lo i assassinant als monjos i al fill menor de Príam, Troilo. En la realitat, segons les diferents versions, Aquil·les descobreix a Troilo fora de les muralles, s'enamora d'ell i li ofereix ser el seu amant. El troià busca refugi en el temple d'Apol·lo i allí és assassinat cruelment pel fill de Tetis i Peleu. Apol·lo serà el major enemic dels grecs a partir d'aquell moment.

Helena i Menelau estaven casats, aquesta fuig amb París. En un combat entre els dos, Hèctor acudeix en suport del seu germà i mata al llegendari rei d'Esparta. Fals. Hector salva el seu covard germà d'una mort segura sense matar la seva rival. Helena al cap de poc d'arribar a Troia és abandonada pel seu amant, els troians la creuen culpable de la seva situació i li fan la vida impossible. En els últims anys es dedica a passar informació als grecs. Destruïda Troia torna a Esparta amb Menelau.

Pàtrocle en la pel·lícula és el cosí d'Aquil·les. Quan aquest es discuteix amb Agamèmnon i es retira del front, el jove adolescent en un rapte d'heroïcitat pren la seva armadura, s'enfronta a Hèctor qui confós acaba matant-li. No eren cosins, eren amants. El noi té un rapte de gelosia en veure a Aquil·les enamorat de l'esclava Briseida i es llança a una lluita desigual amb el príncep troià. Menelau, que no havia mort, recupera el seu cos del camp de batalla.



En la pel·lícula Aquil·les entra a Troia dins del cavall i és mort per Paris. Fals. Després de la mort d'Hèctor Troia es tanca dins de les seves muralles i el setge s'allarga infinitament. El guerrer mirmidó va a provocar als troians des del seu carro. El covard Paris li llança una fletxa que amb l'ajuda d'Apol·lo li dóna al taló, únic lloc que no tenia protegit, i mor.

Paris no va sortir viu de Troia, va ser assassinat per Filoctetes, amic d'Aquil·les. Dins del cavall estava també Neoptòlem, fill del guerrer mirmidó, que va degollar a l'ancià rei Príam, va assassinar a la família d'Hèctor i es va dur a la seva esposa Andròmaca com a esclava.

Per acabar, en aquest nefast film, assassinen a Agamèmnon a Troia. Deixen sense venjança a la pobra Clitemnestra i la posterior venjança dels seus fills Electra i Orestes. I a més eliminen d'un cop de ploma la font més gran d'inspiració de la tragèdia grega. I és que el cine és el cine, i cosa diferent és la història i la literatura.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926