RETAULE DE PERE NUNYES AL SANTUARI DEL MIRACLE

En visitar el Santuari del Miracle (clic) normalment no es pren atenció al retaule renaixentista del segle XVI que es troba discretament a una capella a l'esquerra del presbiteri.





La Pesta Negra de 1348 i les guerres civils del segle XV van deixar Catalunya amb una greu situació per falta de població. Pobles abandonats, ciutats pobres muntanyes desertes. Durant aquests anys havia perdut el 55% de la població. Amb el segle XVI s'inicia una recuperació, en part beneficiada per població que fugia de les guerres europees, especialment de França.

Aquest fet va representar un augment de l'activitat econòmica i la rehabilitació de pobles i ciutats. Però el principat havia quedat sense artistes. És llavors quan venen arquitectes estrangers des de Portugal o Castella. Aquest fet junt amb l'arribada de l'Emperador Carles significa l'inici de l'art renaixentista al Principat.

Un d'aquest artista fou en Pere Nunyes o Pere Nunhes, qui arriba a Barcelona el 1513 i mort el 1554. Aquest autor, d'orígens incerts, se'l considera l'introductor del rafaelisme a Catalunya.


Retaule de l'Hospital de Clergues de  Sant Sever 


Mentrestant a Riner al lloc on s'advocava una aparició de la verge nena, en plena època de revoltes, hi havia una petita capella insuficient per la gent que la visitava. El 1530 es decideix construir una nova església passant l'anterior capella a formar la part lateral. Per l'altar major s'encarrega el retaule a Pere Nunyes. El temple es va completar amb l'orgue, realitzat pel solsoní Antoni Bordons el 1593, encara es conserva malgrat l'espoli francès i l'abandó decimonònic.




L'actual retaule conserva 9 peces de l'antic del segle XVI, es va afegir la predel·la de la Verònica (centre) i la de la coronació de Maria (superior), la restauració neo-renaixentista és d'inicis del segle XX.








Pere Nunyes va acabar el desaparegut Retaule major de Santa Maria del Pi, començat pel seu mestre Joan de Borgunya, el Retaule de la Passió o de la Santa Creu a Sant Just i Pastor o el Retaule de l'Hospital de Clergues de Sant Sever al Museu Diocesà de Barcelona.






Més informació:

Un «Miracle» per a Pere Nunyes, Joan Bosch i Ballbona Universitat de Girona



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926