LLANERA O EL PATRIMONI MALMÈS

Entre les serralades de Pinós i Llobera (Solsonès) es troba l'indret de Llanera que pertany al Municipi de Torà (Segarra). Malgrat que el seu patrimoni és difícil veure la seva presencia a les guies de la seva comarca. Cal anar a la zona i descobrir i veure el lamentable estat en què es troba.



El castell de Llanera (s XI), en runes, Sant Martí de Llanera (s XIII_XVI) en lamentable estat, la capella romànica de Santa Maria de Llanera (s XI) en runes, el poble de Vallferosa i la seva església del segle XVII (en runes), la torre de Vallferosa de 33 metres d'alçada (s X), encara en bon estar a l'igual que el dolmen de Llanera (3.500 aC). Intentaré explicar com arribar-hi.



Iniciarem la ruta des de Llobera (Hostal Nou), carretera de Solsona a Biosca (Guissona). A l'església parroquial trobarem el retaule de Sant Martí de Llanera, portat fins aquí per evitar el seu espoli i deteriorament. Es tracta d'una joia del barroc català.



Agafarem la ruta en direcció a Torà (cal vigilar, és una carretera estreta, inicialment la indicació pot ser confosa). A pocs metres trobarem ben senyalitzat el camí que porta fins al dolmen de Llanera. Arribarem prop de la masia, allà cal anar a peu més enllà de la casa de pagès i a menys d'un quilometro trobarem el dolmen, cal seguir les indicacions atentament.

El dolmen de Llanera o Dolmen de la Vila de la Gola dels Bous, és el monument megalític és més gran i també el més ben conservat de Catalunya.



Tornarem a la carretera i seguirem en direcció a Torà fins al senyal que ens indica Vallferosa. Ara un camí en bon estat porta fins al lloc, però tan sols els diumenges està obert. La caminada és de poc menys d'un quilometro. Pel camí trobarem la masia castell de Clavells, s XV, en relatiu bon estat.



Baixarem fins a la Torre de Vallferosa, es tracta d'una torre de guaita de gairebé 35 metres d'alt. Construïda l'any 970 en territori de frontera amb als sarraïns. Cap a l'any 1000 es construí una altra torre circular envoltant l'antiga a partir de tapieres per reforçar-la. A la part superior encara manté els merlets. És considerada un dels millors exemples de l'arquitectura militar europea del segle X i ha sobreviscut sense haver estat modificada des de la seva construcció. L'antiguitat, les dimensions i les característiques en fan una construcció única. Diuen que l'espai de dalt equival al terreny de dues asses llaurant.











Abans de tornar cap a Torà podíem trobar la desapareguda capella romànica de Santa Maria de Llanera, en runes i ara reconstruïda sense respectar l'aspecte original del lloc.


Seguirem direcció Torà fins a trobar la carretera que va en direcció a Ardèvol i Pinós. A mà esquerra deixarem l'ermita romànica de Sant Miquel de Pinós segle XI-XII, just a l'entrada de Llanera.



Abans d'arribar a l'Ardèvol trobarem un camí, en no gaire bon estat, d'uns 6 quilometres que ens portarà fins al recinte amurallat amb un castell del segle XI en estat ruïnós i una església del segle XIII. Uns 200 metres abans d'arribar a Llanera, a l'esquerra del camí, hi ha una roca treballada de manera molt singular i destinada a executar els presoners del castell.

L'indret és extremadament feréstec i solitari, solcat per nombroses barrancades i protegit per grans boscúries. Només les esparses masies i els nombrosos camps de conreu guanyats al bosc donen un aspecte amable al paisatge. Havia estat un important i estratègic castell del segle xi, convertit en època moderna en casal senyorial. 







Es pot anar a peu des de l'Hostal Nou en una ruta (clic) 
que passa pel dolmen de Llanera, anada i tornada uns 8 KM: 

Per acabar recomano anar al Santuari del Miracle i descobrir el nou restaurant obert recentment, amb horaris de dijous a dilluns.  

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

NI DINS NI FORA CIUTAT

AQUELLA GUERRA NO ERA LA SEVA

EL DIA QUE ELS JOVES DE GAVÀ VAN ACABAR AMB LA COLLITA DE CARBASSES DEL POBLE