dijous, 3 de març de 2016

DE COM UNA BATUSSA HERÈTICA VA ACABAR PROVOCANT LA SEU DEFINITIVA DEL CONSELL DE CENT

El Consell de Cent fou creat per Jaume I l’any 1249 i va ser una institució vigent fins a la desfeta de 1714 en què va ser abolida per Felip V, és considerat un dels parlaments medievals més antics d'Europa.El consell va estar allotjat en diferents llocs els primers 120 anys. Primer va estar al Palau Reial Major, del 1249 al 1269 va estar al convent de Santa Caterina, però aquí compartien espai amb els monjos dominics, inquisidors, i van acabar marxant al convent dels franciscans.

Però les batusses entre dominics i consellers no es van aturar. La inquisició va acusar al conseller Bartomeu Genovès d'heretgia per la seva obra Novisimis Temporibus, en la que suposadament aquest feia apologia de l'Anticrist. La condemna del conseller, sense donar-li el dret a defensar-se, va provocar la ruptura definitiva amb els dominics, Nicolau Aimeric va prendre part activa amb els acusadors. El consell es va reunir un temps a casa del notari Simó Rovira i van comprar un terreny als jueus de la ciutat, el call arribava llavors a la Plaça Sant Jaume.

Així el 1369 s'inaugura la primera seu de la Casa de la Ciutat amb la seva entrada al que avui és el carrer Ciutat, així, com diu Josep Maria Carandell, podríem dir que l'heretgia es troba en la base del Consell de Cent. L'actual façana neoclàssica és de 1847.

Les batusses formen part del adn de la ciutat i dins del consell van estar molt present. Les dues faccions del Consell de Cent (la Biga i la Busca) van viure èpics enfrontaments que van portar al 1455 a regular que el Consell sempre tindria 128, i el formaven 32 membres per cada estament (ciutadans honrats, mercaders, artistes i menestrals). El 1463 anomenaven rei al Conestable de Portugal un il·luminat que va voler processar per sodomia a un conseller de la ciutat, amb el qual la batussa va estar servida.El 14 de setembre de 1714 el Mariscal James Fitz-James Stuart, primer duc de Berwick va abolir la institució per la força de la sang i les armes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

HISTÒRIES DE GAVÀ (III PART)

 Tercera entrega amb nous petits escrits meus sobre el Gavà que he conegut.  Rambla Lluch, cap a 1960 Per accedir a la primera part :...