dijous, 17 de març de 2016

LA BARCELONA DE MARGARET MICHAELIS

Margaret Michaelis (Àustria 1902-Austràlia 1985) fou una fotògrafa jueva i anarquista que es va refugiar a Barcelona entre 1933 i 1937 fugint del nazisme.



Filla d'una família liberal i jueva d'Àustria, va iniciar la seva etapa com fotògrafa professional a la Viena de 1921, el 1928 es trasllada a Berlín on contacta amb l'avantguarda artística i intel·lectual de la ciutat. Amb l'arribada del nazisme al poder va haver de fugir cap a Barcelona, on junt amb el seu marit va ingressar al Deutsche Anarcho-Syndicalisten (DAS).

A Barcelona va contactar amb els membres del GATCPAC, grup dels arquitectes Josep Lluís Sert i Josep Torres Clavé. També va col·laborar amb el Museu d’Arqueologia de Catalunya.








Paral·lelament ella es dedica, amb la seva inseparable Leica, a donar testimoni de tot el que veia. El 1934 muntarà el seu propi estudi a Barcelona. El 1935 acompanyarà l'arquitecte Josep Lluís Sert i el pintor Joan Miró a Andalusia, publicant les fotos d'aquest viatge en AC.

Margaret Michaelis en mostra aspectes molt diversos. Va estar testimoni dels problemes de les avantguardes a Barcelona republicana. Ella va ser la primera fotoreportera moderna a Espanya, mostrant el barri Xino o l'urbanisme de la ciutat.










Durant la Guerra Civil va col·laborar molt activament amb el Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya. Ella va publicar fotografies de refugiats, pagesos o nens. Va donar testimoni gràfic del multitudinari enterrament de Durruti, o la visita d'Emma Goldman a Barcelona.






El 1936 amb Emma Goldman va viatjar al front, a les zones controlades per la CNT a Catalunya, Aragó i València. El seu objectiu era donar testimoni i documentar la lluita revolucionària en els processos de col·lectivització agrària a les àrees rurals.

El 1937, després de la detenció de Rudolf Michaelis a la Porta de l'Àngel pels estalinistes, va abandonar Barcelona. Rudolf va ser alliberat al febrer de 1938,però ja van seguir camins diferents. Margaret viatjarà a París i Cracòvia, abans de marxar definitivament a Austràlia on es casarà de nou.










NOTA: Josep Torres Clavé va estar autor del mal-anomenat Edifici Sert de Gavà. Va morir víctima d'un bombardeig del exèrcit espanyol mentre defensava la legalitat democràtica.

1 comentari:

  1. Una buena entrada de una fotógrafa que me interesa mucho. Cuando la pareja llegó a Barcelona, por una temporada se alojó en la calle Mediodia, lo que los vuelve doblemente interesantes.

    ResponElimina

DARRERES PUBLICACIONS AL FACEBOOK

GAVÀ, EL TROS I LA MUJADA A Gavà als camps agrícoles nostres els hi diem "tros" i els mesurem a mujades. Una mujada és menys que ...