UNA RUTA PEL BARRI GÒTIC ( II ENTORN DE LA CATEDRAL)

Seguint pels recons del barri gòtic de Barcelona, aquest cop donant un tomb a la catedral de la ciutat.

Per visitar la primera parthttp://leopold-leopoldest.blogspot.com.es/2016/08/una-ruta-pel-barri-gotic-de-barcelona.html




Diuen despectivament que el barri gòtic es un parc temàtic, que tot es falç e inventat, el pitjor és que molts s'ho creuen. Un parc temàtic es el PUEBLO ESPAÑOL, encara que segurament amb tan patriotic nom mai ho dirien, ho son els parcs de Disney, en bona part Carcasona on Viollet le Duc va reinventar la ciutat, potser també bona part del falç gòtic de París o le reivenció del Monestirn de Ripoll, on fora el portic i el calustre res te a veure amb el que era. El mateix portic de la catedral de León va se practicament reconstruida, i posiblement reiventada, i tothom la senyala como una de les gran obres del gòtic mundial. 





Barcelona és una ciutat que ha patit terribles agresions, el setge de 1714, els bomberdeigos de Espartero al segle XIX, els atacs dels exercits espanyols-italians entre el 1936-39.  I cal afegir les moltes revoltes , contra Carles III, contre els carlins, la setmana tràgica, el aixecament popular de 1936. De no anar restaurant els edificis ja no existirían.





Com no es criticable tot, inclos el nom. Es podia haver fet diferent, deixar-ho en l'estat ruinós, evitar el neogótic (imagino edificis noucentistes al barri, seria horrorós). Però malgrat tot, bé o mal fet, podem trobar elements molt importants que ens ajuden a coneixer i comprendre temps pasats. Al Barri hi ha romànic, poc, molt gòtic, renacentisme, barroc i molts elements afegits del segle XiX i XX incalificables.

Al recorrer la zona cal mirar atentament  tots els recons, multitut de carasses i figures decoratives encara es conserven. Son, majoritariament dels segles XIV al XVI, sopren els molts nus que es poden veure, també la diversitat que formava el conjunt de la població barcelonina. No ho van fer perque els turistes del segle XIX vinguesin a fotografiar-ho, explicaven històries, pecats (capitals) o representaven persones conegudes.











Iniciarem la ruta a la plaça de Sant Iu. D'entrada trobarem unes extranyes marques a la façana de la catedral. Una llegenda urbani diu que és eon el botxí de la ciutat esmolava la destral, no hi ha cap evidencia que ho confirmi. 





A la plaça Sant Iu està l'entrada a la Real Audiencia, seu de la Inquisició. Va ser el Palau Reial Major del que ja vaig parlar a l'anterior entrada. Dins hi podem trobar un dels espais més visitats: el verger. Es una recreació del que hauria estat l'hort-jardí del antic palau. En ell poden veure elements recuperats d'epoques pasades que estaven a altres edificis. 







Al mateix edifici i al carrer del comtes podem veure l'escut inquisitorial de finals del segle XVI. Es tracta de l'escut de Felip II rodejat del elements que senyalaven a la inquisició, a la part de dalt.



Escut de Felip II (un disseny de 1580 realitzat a partir de la seva coronació com a rei de Portugal) al costat dels símbols de la Inquisició, una creu cristiana acompanyada d'una espasa que simbolitza el tracte als heretges i una branca d'olivera que signfica la reconciliació amb els penedits.


Seguirem baixant i trobarem l'edifici de la Pia Almoina, seu del museu diocesà de la ciutat. L'edifici es original del segles XV i XVI. Part de la muralla està afegida a l'edifici. Les desamortitzacions i els molts usus del edifici (ca arribar ser la caserna de la Guardia Urbana) van malmetre l'edifici que es va ser restaurat a finals del segle XIX i inicis del XX.


Un dels gran crims del barri gotic, segons els negacionistes, és la façana de la catedral. Ninguna ciutat del mon feria una cosa similar, sols ciutats que desprecien el seu patrimoni com Florencia s'els podia ocorrer fe una portalada nova als seus temples. Broma a part, es va poder fer gràcies a les aportacions d'un banquer amic d'esclavistes, conservador i delegat regi a la primera gran exposició. Parlo del Manuel Girona, si a alguna burgesia "nacionalista" estava era a la més espanyolista del seu temps, dons va ser senador vitalici pel Partit Liberal Conservador.





A l'antiga Plaça Nova es troba a l'inici de la avinguda de la catedral, al costat de la Porta Praetoria o Porta del Bisbe. Reconstruida després de la guerra civil pels desperfectes ocasionats. Les autoritats de l'època van volguer reconstruir la primera arcada de l'anterior acueducte. Burgesía nacionalista als anys 40?.





La Casa de lArdiaca conserva elements original de l'edifici gòtic i la sera primera remodelació renacentista el segle XVI.  El segle XIX es van produir tot un seguit d'alteracions i es van afegir elements modernistes. 





Acabarem a la Casa del Canonges ( no confondre amb Plau de la Generalitat). Encara que originalment l'edifici es de la época en que es va contruir la catedral. És un dels exemples utilitzats per denunciar el falsajament del barri gòtic dons l'edifici va ser reconstruit en gran part, conservant molt pocs del elements inicials. Podien haver deixat l'edifi en runes, o fer una casa noucentista, clar llavors també ho criticarien...





Vagin i jutgin. Recomano visitar els museus (el Marès té entrada gratuita el primer dimuenge de mes, i les tardes dels diumenges). Anar amb temps, sense presa, observar els recons.... Sempre descubrireu alguna cosa nova. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926