DUES RUTES A l'ESPAI NATURAL DEL RIU LLOBREGAT AL PRAT.


Dues rutes molt prop de Barcelona d'uns 6 quilòmetres cadascuna. Ambdues circulars. La durada pot ser d'unes sis hores, però val la pena fer-ho a poc a poc per gaudir dels diferents punts.



L'Espai natural del Riu Llobregat es troba dins del Delta d'aquest riu, prop de la seva desembocadura i al municipi del Part.  Pocs metres abans d'arribar-hi hi ha un aparcament de cotxes, per arribar-hi cal seguir les indicacions que des de la barriada de Sant Cosme ho indiquen. 



El Delta del Llobregat és una extensa plana de 68 km i forma part d'una de les zones humides més importants de Catalunya. Prop de 1000 Ha estan protegides per la Xarxa Natura 2000.

La proximitat de Barcelona al delta ha fet que gran part de la seva superfície que abans eren aiguamolls, pinedes o terra dedicada al conreu d'hortalisses i fruites, entre les quals destacaven les carxofes del Prat, hagi estat coberta amb habitatges, asfalt i ciment, autopistes, zones industrials, instal·lacions portuàries, l'aeroport del Prat i zones d'habitatges i comercials que es continuen estenent es troben damunt dels terrenys del delta. La superfície no urbanitzada es troba en franca regressió i va minvant d'any en any de manera alarmant.



RUTA 1 Ca l'Arana-desembocadura-estany de Cal Tet

Per aquesta ruta cal tenir en compte que es tracta d'un recorregut dins del parc, que cal fer-ho en silenci i no es pot portar ni gossos ni bicicletes.

La ruta inicial és paral·lela al riu fins a la seva desembocadura. Passarem per diferents espais i ambients del delta: jonqueres, prats humits, estanys i pinedes. Diferents torres i aguaits en permetran observar la zona i les aus que segons època van variant.













Tornarem per la platja i pineda de Ca l'Arana i arribarem als aguaits de Cal Tet i del Sabogai, allà veurem les illes de l'estany i les aus que habiten a elles.











De retorn a l'inici veurem la zona humida que es manté desbrossada gràcies a les pastures dels Cavalls.








Ruta 2 Bunyola-Casa dels carrabiners- el Semàfor

Aquesta ruta és posterior i paral·lela a l'anterior, es pot fer a peu, amb bicicleta i acompanyat pels seus gossos.

La ruta baixa al costat del canal de la Bunyola fins a la platja. Cal recordar que a aquesta zona, i fins a la llacuna de la Ricarda, l'accés a la platja està protegida i l'accés està totalment prohibit. Un mirador permet mirar l'espai.







Paral·lelament a la platja arribarem a les antics habitatges dels carrabiners i al casa del Semàfor, coneixerem la vida precària de qui allà va viure i els seus usos.


















Tornarem cap a l'inici prop de les pinedes de la Ricarda i al costat de l'estany de la Magarola.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926