CAL ELIMINAR LES DIPUTACIONS?

Les diputacions avui són un cau opac dominat pel caciquisme, lluny de la seva funció d'ens locals que donen suport als municipis, especialment als més petits.



La realitat és que en molts casos tenen funcions que corresponen a altres administracions, la seva activitat és desconeguda pel conjunt de la població i el seu àmbit territorial no sempre es correspon a les realitats històriques dels diferents territoris o províncies. Alguna cosa similar passa amb els consells comarcals a Catalunya, doblant personal i dividint recursos.

La seva substitució per un Consell d'alcaldes que administri les competències locals em sembla una bona solució, però caldrien elements correctors al tenir molts municipis petits, sempre fàcilment manipulables. Explico l'exemple del Solsonès on un partit amb molt pocs votants (UDC), però si molts alcaldes, ha dominat el seu consell.

El gran problema està amb el personal i la resta de competències. Transferir el personal a altres administracions és sempre conflictiu i genera tenir funcionaris sense "funcions específiques". El raonable és que vagin units a la transferència de les competències, per exemple: les competències de sanitat que passin a l'autonomia, aniran amb el personal que hi havia al departament.

Altra cosa són les competències. Els anheles recentralitzadores de C'S i PSOE em fa por que vulguin passar aquestes a l'administració central. Seria un error. Museus, arxius, parcs naturals, hospitals... són competències autonòmiques o locals i cal transferir mitjans, personal i finançament a l'administració competent.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926