divendres, 29 d’octubre de 2010

RINER

HISTORIES DE LA MA ESQUERRA DEL CARDENER (v) RINER.

Riner és un castell, una església, una masia i un cementiri a on jo mai hi he vist viure ningú fins el 2014. Dona nom a un immens terme municipal. Comença al pantà de Sant Ponç, a la seva mà esquerra, travessa la vall del riu Negre, puja a la serralada de Sant Gabriel i acaba als peus de la Pinós, el centre geogràfic de Catalunya.
En prop de 30 KM2 tan sols hi estan censades unes dues-centes persones. Varis petits nuclis de població (Su, Freixinet, l'Avellanosa) Una fonda a Su, un molt bon hotelet al Freixinet (Vilaró del Bosc) les cel·les del Monestir del Miracle, diverses cases rurals i la casa de colònies la Carral han substituït als vells masovers que van abandonar aquestes terres després del gran incendi dels anys 90.

El lloc on es troba Riner és el més desolat de tot el terme municipal, els veïns que hi volguin anar amb vehicle no ho poder fer directament.

Fa mig segle quan el municipi tenia prop de 600 habitants cada poblat tenia el seu propi cementiri. Però per algun estrany motiu que moria fora del seu entorn era portat a Riner on enterraven les seves despulles a un cementeri tapat per uns aterridors sargassos. El meu avi vivia aterrat de pensar que algun dia podia acabar en aquell tètric indret.

Visitar el lloc et dóna una idea del terror que tots els veïns (pocs) tenen d'aquest lloc. Possiblement l'empresa Galtanegra té quelcom a veure amb aquesta llegenda negra, per aconseguir el monopoli de les comunicacions entre Solsona i Manresa van desviar la carretera per un itinerari menys complicat, calia mostrar que per Riner els mals esperits podien guanyar-se animes a bon preu... La veritat és que tots els cops que he estat a prop m'ha donat l'impressió de ser un lloc por recomanable, o no.


2 comentaris:

  1. Esta molt be, aquesta historia real amb fotografies del teritori, penso que s´hi es poguessi tindre imatjes de la gent de El Miracle , com per ejemple:ELS VILASECA,seria fabulos. SOPOSO QUE AIXÔ ACTUALMENT ES IMPOSSIBLE. Però el treball d´una zona molt poc coneguda es magnifica.

    ResponElimina
  2. Les fotos son de molt baixa qualitat.

    ResponElimina

HISTÒRIES DE GAVÀ (III PART)

 Tercera entrega amb nous petits escrits meus sobre el Gavà que he conegut.  Rambla Lluch, cap a 1960 Per accedir a la primera part :...