A JESÚS TAN SOLS S'HI ARRIBA A TRAVES DE LA FE (I)

A mitjans dels anys 80 l'Abat Aureli Maria Escarré va emprendre el camí de l'exili pel seu enfrontament amb el Dictador Franco. Alguns dels monjos més defensors dels plantejaments inicials del Concili Vaticà II van ser enviats al Monestir del Miracle, lluny llavors de Montserrat.

Entre ells es trobava un monjo d' aspecte fràgil, expressió pausada, sempre envoltat de llibres. Era Evangelista Vilanova. Organitzava conferències sobre Fe i meditació. Quin avorriment per mi que tan sols tenia 14 anys. Un dia va organitzar una xarrada sobre Jesús i la història, aquell dia va dir una frase que mai he oblidat:

"És inútil buscar a Jesús a través de la història o l'arqueologia, a ell tan sols s'hi arriba a través de la fe."

Fa pocs anys (el 2005) vaig llegir la seva necrològica a "El País", va morir a la Casa Borja de Sant Cugat, lloc on els jesuïtes tenen una important biblioteca. Se'l considera com un dels més importants teòlegs del s. XX, autor d'una història de la Teologia Cristiana, també d'importants reflexions sobre sexualitat i vida monacal. Va ser expulsat del monestir el 2001 després d'un dur enfrontament de la Jerarquia Catòlica i els monjos, entorn el mal anomenat Lobby Gai. Enterrat al Monestir, la cerimònia fou oficiada per l'Abat Josep Maria Soler.

Els monjos antics ens deien que el Monestir havia estat cremat pels rojos, ateus i demoníacs, que la verge nena havia beneit al salvador de la Fe i la tradició cristiana: el General Franco. La realitat va estar molt diferent, les tropes borbòniques van encautar tots els fons que restaven per acabar el Santuari. 

Quan el 1965 van aparèixer els monjos amb texans i parlant amb la gent amb una naturalitat, creiem que s'indicava un temps diferent. Malauradament més enllà del monestir aquest temps encara no ha arribat. Arribarà?


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926