RUTES PER PINELL DEL SOLSONÈS

Pinell de Solsonès és un extens municipi de prop de 100 km quadrats i poc més de 200 habitants. Jaciments arqueològics, viles closes, monuments en no gaire bon estat, serralades amb boscos, collades rierols... Un lloc a descobrir, aquí un tast.

Torre Sallent, s XI


RUTES
La Ruta de les mentides: 
https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/gr-3-etapa-12-de-pinell-del-solsones-a-madrona-16200450

Imatges captades pel Josep Menoyo, majoritàriament, i jo mateix. 



Iniciem la ruta a Sant Climenç, l'entitat de població més important del Pinell. A 800 metres d'altura podem trobar un lloc en forma de vila closa, dins de l'antic castell i al costat l'església originària del segle XII, amb reformes posteriors. 




Castell

Vila Closa


Una carretera nova pot apropar a Lloberola. Encara que prop de la riera de Sallent i el terme de Pinell, ja pertany al municipi de Biosca, comarca de la Segarra. Dalt d'un turó a poc més de 600 metres d'altitud trobarem l'església s XVII i el castell amb una torre de guaita del segle XI, parcialment derruïdes.






Un altra torre en estat similar la trobarem a la Torre de Sallent. La Torre de guaita del s XI també està parcialment derruïda, però encara té una alçada d'uns 11 metres.



De Sallent podem anar fins a Madrona. Un lloc espectacular on trobarem l'església i el castell en un estat lamentable, malgrat ser declarats Bé Cultural d'Interès Nacional. Església d'estil llombard. Molts dels seus elements es troben al Museu de Solsona,. Al costat es troba l'església nova del segle XVIII iuna Casa Rural molt recomanable i ben valorada pels usuaris.








Pinell del Solsonès és territori de masies, les podem trobar en els paranys més inesperats. Encara que moltes ja no hi viuen els masovers, s'han restaurat i es troben en bon estat. A Clarà podem trobar algunes de les més interessants.




La riquesa arqueològica del municipi, més informació: https://rutesprehistoriques.blogspot.com/2015/09/dolmens-menhir-i-poblat-pinell-iii.html

                                                                          Megalit del mas Estany de Madrona.


Cista solsoniana del Serrat de la Fossa o Santes Creus de Bordell.



Més informació:  http://www.pinelldesolsones.cat/




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926