dilluns, 31 d’octubre de 2016

EXVOTS DEL SANTUARI DEL MIRACLE

Més enllà de les creences dels seus autors, els exvots ens mostren els patiments d'uns pobles allunyats de les grans ciutats. La Guerra de Successió de 1714, els bandolers, les guerres del francès o els carlins van sacsejar a una població que tan sols trobava consol en la religió.Durant anys podien veure aquestes obres al Monestir del Miracle. Era un veritable resum de la pretesa religiositat popular catalana dels darrers quatre-cents anys.

També ens mostra les pors infinites de la gent d'aquestes terres castigades per les constants revoltes, pels bandolers, la guerra del francès, el carlisme, els emboscats, la repressió franquista, el maquis....   Segles de pors, expressats de forma molt senzilla. Podíem veure "exvots que donen gràcies pel fet d'haver tingut una criatura sana; d'altres agraeixen haver-se salvat d'un afusellament, o les invocacions després d'haver superat accidents de feina, fenòmens naturals tumultuosos, malures de tota mena.". (1)
En el marc dels actes del 550 aniversari del Santuari del Miracle, el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona va organitzar l'exposició "Els miracles del Miracle", el 2009. Va ser una selecció d'exvots pintats del Santuari del Miracle. Després de ser mostrat al Museu de Solsona va viatjar per diferents localitats, fins que ha desaparegut. Ara desconec a quin lloc està. (2)

Imatges de baixa qualitat:


Afegeix la llegenda


(1)  Els miracles del Miracle. Els exvots pintats del Santuari del Miracle (Solsona, Museu Diocesà Comarcal, 15 de maig-31 de desembre de 2009) Adrià Pujol i Cruells (antropòleg i comissari)
(2) Bona part es poden veure al Museu Etnològic de Barcelona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

RUTES PER L'ENTORN DEL RIPOLLÈS

Diverses rutes per l'entorn de Ripoll i el  Ripollès, publicades a aquest blog o a la meva pàgina de facebook.  PUJADA AL SANTUAR...