dimarts, 7 de juny de 2016

RUTES PER TORÀ

Avui us proposo conèixer el municipi de Torà i fer alguna de les rutes del seu municipi.Torà és un municipi de prop als 1500 habitants, pertany a la comarca de La Segarra, encara que té pendent una consulta popular per integrar-se al Solsonès. Gran part del seu espectacular patrimoni té a veure per haver estat territori de frontera entre els segles X a XII. La tradició diu que prop a Torà va estar derrotat un fill del totpoderós Al-Mansur, cap al 1008.Abans d'iniciar les rutes pel seu territori val la pena donar un top pel poble. Visitar el pont romànic, la plaça de la font, el call jueu o la Casa de la Vila. Es deia que a Torà es feia el millor pa de Catalunya, avui encara conserva un interessant Museu del Pa.

La primera ruta serà cap al Monestir de Sant Celdoni i Sant Ermenter de Cellers (clic) a la Vall de Forest. Es pot accedir per una pista asfaltada des de-de Torà que recorre la vall fins a poblet de Cellers (7 km), un camí en bon estat et porta fins al monestir (2 km).

De retorn a Torà agafarem la carretera cap a Solsona, seguirem les indicacions cap a Pinós. Immediatament ens trobarem l'església de Sant Miquel de Fontanet (o Pinós), romànica del segle XI.Seguim la ruta i trobarem les indicacions que ens porten cap al lloc de Claret. Allà es trona Santa Maria de Claret, església d'origen preromànic. És un monument protegit i inventariat dins el Patrimoni Arquitectònic Català. Els orígens són del segle XI i conserva els sarcòfags i osseres dels senyors feudals.

Tornarem a la carretera i abans d'arribar a Ardèvol trobarem una pista, en no gaire bon estat que ens portarà fins a Llanera, es pot fer a peu, doncs són uns 6 km. És recinte emmurallat amb un castell del segle XI en molt mal estat i una església del segle XIII.

Es pot seguir a peu fins a Vallferosa, però els trams no estaven prou ben indicats. El millor és tornar a la carretera i anar de nou en direcció Solsona. Aviat trobarem la indicació a la Torre de Vallferosa. Fora els festius tan sols es pot fer a peu, una ruta en bon estat de poc més d'un Km ens hi portarà. Pel camí trobarem la masia-castell de Clavells, s XV, en relatiu bon estat.A Vallferosa (clic)  trobarem una torre de guaita de gairebé 35 metres d'alt. Construïda l'any 970 en territori de frontera amb els sarraïns. Cap a l'any 1000 es construí una altra torre circular envoltant l'antiga a partir de tapieres per reforçar-la. A la part superior encara manté els merlets. És considerada un dels millors exemples de l'arquitectura militar europea del segle X i ha sobreviscut sense haver estat modificada des de la seva construcció. Al costat el poble en estat ruïnós.

Més:
Informació Ajuntament de Torà:  http://tourism.tora.cat/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

ACTIVITATS PROGRAMADES MES D'ABRIL

Aquest mes d'abril tinc programades diverses activitats, aquí senyalo tres d'elles.  EXPOSICIO HOMOSEXUALS I TRANSSEXUAL...