RUTA ALS CASTELLS DE PENYAFORT I CASTELLET. PARC DEL FOIX.

Ruta de prop als 17 quilòmetres, gairebé plana. Sortida i arribada a estacions de RENFE. Podeu trobar la ruta ben senyalada a wikiloc.



Sortirem de l'estació dels Monjos, hem de buscar el camí en direcció al castell de Penyafort, pot costar trobar l'inici, recomano mirar bé el plànol de wikiloc. El camí en bon estat ens portarà fins al castell on va néixer el tristament cèlebre inquisidor, santificat i senyalat com a model pels drets humans per part de l'Estat Espanyol encara avui. 







El castell de Penyafort és un conjunt format per les restes de l'antic casal fortificat de Penyafort (torre circular, llenços de mur), un convent i una església. Tradicionalment s'hi localitza el naixement d'un personatge conegut; sant Ramon de Penyafort (1185 - 1275), primer inquisidor a Catalunya, dominicà i canonista.




La construcció més antiga és la torre cilíndrica del segle XII. Inicialment el segle XI va ser un dels castells de frontera del Penedès construïts després de la ràtzia d'Al-Mansur. El convent dataria dels segles XVII i XVIII, en diverses construccions i ampliacions que es reprendrien el segle XIX, després de la desamortització.



Seguirem la ruta en direcció al Parc del Foix travessant el petit poblat de Torrelletes. Un cop passat ens trobarem aviat amb el Parc i el pantà. "L'interès de l'espai se centra tant en la gran varietat d'ambients ecològics que s'han generat al voltant del pantà de Foix, una de les poques zones humides del Penedès, com en un ric patrimoni arquitectònic i històric vertebrat al voltant dels castells de Penyafort i de Castellet de gran importància estratègica durant l'edat mitjana."



Al costat del pantà trobarem el castell de Castellet construït al cim d'un turó. Conserva elements medievals dels segles XI i XII i altres gòtics. En gran part és un conjunt molt restaurat a inicis del segle XIX.











Per retornar agafarem la carretera que ens porta fins a l'Arboç, municipi que toca travessar doncs l'estació està a l'altra banda. Aprofitarem per visitar el cas antic i els molts edificis construïts pels indians, entre ells la cèlebre Giralda.






Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926