REPRESENTACIÓ DE L'ESPERIT SANT A LA SEU D'ÈGARA

 Segons el dogma cristià la Trinitat està formada per "tres persones diferents (hipòstasis) que comparteixen una essència/substància/natura (homoousion). Com va declarar el Concili del Laterà IV, és el Pare qui engendra, el Fill qui és engendrat i l'Esperit Sant que procedeix".


La Trinitat d'Andrei Rublev, representant el Pare, Fill i Esperit Sant de manera similar. Tretyakov Gallery. Moscou


Llavors l'Esperit Sant és colom, és esperit o es persona física?. Bé, això ho deixo pels teòlegs i amants de discussions bizantines, sols entraré a veure com es representava inicialment.

Retaule mural de Sant Pere s VII-VIII), és una de les obres més excepcionals que conservem al món, sobretot per la seva concepció com a retaule exempt del mur absidal, totalment inusual en el període medieval. Sorprèn veure com 6 finestres, cadascuna amb una pintura dins, qui són?





A baix són 4 i és fàcil endevinar que es tracta del tetramorf (τετρα μορφη: 4 formes) representació clàssica dels 4 evangelistes. I dalt? Les dues finestres representen a dues persones de la Trinitat: Fill i Esperit Sant, A sobre d'ells està representat el Pare, presidint-ho tot i pel damunt de tothom. 

No entraré a valorar  l'ordre, això és cosa dels teòlegs, però em sorprèn la representació.El cert és que els texts religiosos que fan referència a l'Esperit Sant, no assenyalen que sigui un colom, fora a l'evandeli de Joan.  Sempre és una persona i esperit. I als primers anys del cristianisme es representava així.


Santíssima Trinitat. Pare, Fill i Esperit Sant, .Fresc s.X. Església de Sant Jakobus a Urschalling, Alta Baviera Alemanya.


El Pare diferent del Fill i de l'Esperit Sant.Miniatura francesa de finals del segle XIV.



La representació de Déu-Trinitat, de Gino Severini, s XIX  a l'església de Semsales, França


Llavors per que ho van canviar? Tres persones ja olorava massa a politeisme? Ho desconec. Suposo que un colom evitava preguntes més complicades.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926