RUTA CIUTADILLA A VALLFOGONA DE RIUCORB

Una ruta d'uns 13 quilòmetres, gairebé plana amb molt lleuger ascens. Es pot ampliar pujant al Santuari de Bovera o arribant al balneari de Vallfogona, llavors la distancia pot ser superior als 17 quilòmetres. La ruta corre paral·lela al Riu Corb.



La ruta a Wikiloc:  
https://es.wikiloc.com/rutas-coche/ruta-de-ciutadilla-fins-a-vallfogona-de-riucorb-6547371

Per iniciar la ruta pujarem al castell que corona Ciutadilla. Forma part de la cadena de castells de frontera del segle XI que van de la Segarra al Penedès. 






Iniciant la ruta cap a Guimerà trobarem la via que puja al Monestir de Bovera (opcional), un monestir femení del segle XII. No pujant, arribarem al Monestir de Santa Maria de Vallsanta, gòtic del s XIII, en estat ruïnós, però que val la pena aturar-se i contemplar. 



Seguint la ruta arribarem a Guimerà, un dels llocs més impressionants de Catalunya. Un petit municipi de menys de 300 habitants. Tot el poble és un conjunt declarat bé cultural d'interès nacional Els carrers i les cases s'enfilen, des del llit del riu, muntanya amunt.




Val la pera recórrer els carrerons del poble, una extraordinària mostra d'urbanisme i arquitectura medieval, amb d'arcs, coberts, cases pont, porxos, portalades, finestres i balcons. 




Dalt de tot trobarem el castell, també originalment del segle XI arran del procés de reconquesta i repoblació. L'element més característic de la fortalesa és la torre de guaita, amb una espectacular vista sobre la Vall del Riu Corb.






Al costat del castell trobarem l'església de Santa Maria, gòtica del segle XIV. Dins trobarem una reproducció del Retaule de Guimerà (Mireu:                         http://leopold-leopoldest.blogspot.com/2013/11/el-retaule-de-guimera-de-ramon-de-mur.html  
  ) que es troba al Museu Diocesà de Vic.  En l'altar major si pot contemplar el retaule de Santa Maria d'estil gaudinià, obra de Josep Maria Jujol.





A la web de l'ajuntament podem trobar informació dels molts llocs d'interès. Mireu:   http://www.guimera.cat/el-municipi/turisme




Seguint endavant en lleuger ascens arribarem a Vallfogona de Riucorb. Un petit municipi d'uns cent habitants. Lloc d'estiueig, rodejats de boscos de pi i roure a una alçada d'uns 700 m sobre el nivell de mar. 



Val la pena recórrer els seus carrerons, trobar les petjades del seu més famós rector, i si dóna temps arribar al balneari. 







Imatges pròpies, del Josep Menoyo i de les xarxes socials. 





Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926