EL RETAULE DE GUIMERÀ DE RAMON DE MUR



L'espectacular retaule de Ramon de Mur de Guimerà es pot veure al Museu Diocesà de Vic, en part i una còpia amb restes originals al seu lloc per el qual va estar pintat: Guimerà. Es tracta d'una de les obres més interessant i enigmàtiques del gòtic català.



Un dels elements que sorprenen és la presència de dones al Sant Sopar, inclòs en detriment de la presència masculina, tanmateix al seu enterrament podem veure aquesta presència. Sempre amb la figura de Joan el deixeble "estimat" Joan.


No és el primer cop que en un retaule gòtic apareix la figura femenina, o que Sant Joan està en una posició amorosa entorn del seu mestre:
http://leopold-leopoldest.blogspot.com.es/2011/10/el-sant-sopar-de-jaume-ferrer.htmlEn aquest cas són tres dones, possiblement les "tres Maries" . Curiosament les tres dones apareixen en detriment dels apòstols que no hi estan tots. En aquesta ocasió no estan sota taula, sinó que al mateix costat.





Aquesta composició es repeteix en l'enterrament, també amb la presència de les quatre dones i Joan l'Evangelista.





La presciència femenina al costat de Joan es repeteix a l'escena de la Crucificació.



Les conclusions les deixo pes vosaltres, sempre és un bon pretext per viatjar a Guimerà i visitar aquest indret a la vall del riu Corb o veure el retaule al Museu Diocesà de Vic. Això si, qui avisa no és traïdor, abans cal veure un interessant documental sobre Guimerà amb sobredosis d'un horrible retaule de Josep Maria Jujol, millor arquitecte que escultor.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926