BARROC AL SOLSONÈS (V): SANT PERE DE MATAMARGÓ.

Sant Pere de Matamargó és una església barroca del municipi de Pinós, Solsonès. Un magnífic exemple del barroc tardà que es va seguir fent a aquesta comarca durant el segle XVIII. 



Imatges captades per Josep Menoyo. 



Malgrat que aquest tipus de retaules en fusta estaven prohibides, es va poder realitzar i segurament és el darrer que podem gaudir d'aquest tipus. En alguns elements ja podem veure evidents influències del neoclassicisme imperant.

És tracta d'un monument protegit i inventariat dins el Patrimoni Arquitectònic Català. El retaule barroc del seu interior és una obra molt notable de diverses generacions dels escultors Pujol. L'església també és coneguda popularment com la Catedral dels Pagesos. Malauradament es troba gairebé sempre tancada al públic. Un parell de cops a l'any es fa missa, també s'organitzen visites culturals a l'art barroc de la comarca.

L'altar major és una obra de l'escultor de Folgueroles Francesc Pujol, el seu pare Segimon és l'autor del retaule del Roser. L'obra es va enllestir el 1796. El barroc arriba a Catalunya a inicis del segle XVII, però al Solsonès esclata en ple segle XVIII quan ja els corrents il·lustrats i neoclàssiques li estaven guanyant terreny. Sant Pere de Matamargó és un dels seus exemples més espectaculars. Una forma de poder visitar el lloc és a través de la Ruta del barroc:   http://turismesolsones.com/2017/08/28/la-ruta-del-barroc/

Al retaule apareixen 14 figures, 11 apòstols (Ni Judes Iscariot, ni Tomàs hi són) més Pau de Tars i Marc i Lluc evangelistes.



Sant Pere



Escultura adaptada al lloc on s'ubica

Sant Jaume



La serp gegant sota Felip apòstol.



















 DETALLS













La banqueta de les autoritats. 

Santa Llúcia 

Santa Bàrbara (?)









Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926