LA BARCELONA DE JOAN MARTÍ I CENTELLES

Joan Martí i Centelles (1832-1902) va deixar testimoni gràfic de la Barcelona de 1874, una ciutat en transformació que en poc temps canviaria profundament.



A mitjans del segle XIX iniciava la seva carrera com a fotògraf, tot indica que va obrir botiga arran de carrer a la ciutat de Barcelona, segurament al Pla de Palau (Plaça Palacio).

El 1874, amb l'ajuda de l'enquadernador Pedro Vives, publica el llibre Belleses de Barcelona amb 50 imatges de la ciutat. Ell mostra l'espai tal com és, tant els nous edificis com l'espai ocupat de la ciutat vella. Martí tan sols ofereix un conjunt de fotografies, deixant que elles parlin per si mateixes. A l'inici de l'àlbum diu "Relación fotografiada de sus principales monumentos, edificios, calles, paseos y todo lo mejor que se encuentra en la antigua capital del principado". Moltes ciutats europees ja feia anys que es publicaven albums similars, a Barcelona va ser tota una novetat, gairebé estranya.



Santa Maria del Mar






La notícia de la publicació de l'àlbum surt al Brusi (Diario de Barcelona): "El conocido encuadernador don Pedro Vives ha reunido en un elegante álbum que lleva el título de Bellezas de Barcelona, cincuenta fotografías de los principales monumentos, jardines y paseos de la capital. Las fotografías están sacadas con suma limpieza por el fotógrafo sr. Martí. Algunas de las "espresadas" fotografías ofrecerán dentro de algún tiempo mayor interés por haber desaparecido lo que reproducen, como las del Jardín del General y del Paseo de San Juan y otras por haber sufrido transformación, como dentro de algunos años
acontecerá con la calle de Cortes. El precio del álbum Bellezas de Barcelona es a razón
de una peseta por fotografía, incluso el coste de la encuadernación".


Rambla?

Pla de Palau.


L'èxit va motivar noves edicions, sempre amb 50 fotografies, però no necessàriament les mateixes. Així apareixen imatges del claustre de Santa Anna o del Banc de Barcelona. Als anys següents van treure nous àlbums amb el mateix format sobre Montserrat, Sabadell o Girona.



L'èxit del seu treball es veu amb l'aplicació de negoci. Tancat el local de Pla de Palau obre un de nou al carrer Agla, que compartirà amb nous tallers a Escudellers i rambla dels Estudis. Durant aquests anys les fotografies del Joan Martí apareixen per molts aparadors de la ciutat. Durant tot aquest temps no abandona la seva activitat com a fotògraf, entre les persones que passen pel seu taller està el totpoderós capità general Martínez Campos.

El 1900 el trobem realitzant proves amb imatges en vibració. Neix el Cinematógrafo Martí, la seva primera projecció serà "Juana de Arco", va seguir "los siete pecados capitales". Però la seva activitat sembla que es va acabar aquí, poc després el 1902 va morir a Camprodon.

El 2008 l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona va organitzar l'exposició Joan Martí, fotògraf. Belleses del XIX, centrada en l'important treball d'aquest pioner de la fotografia a casa nostra.

Plaça del rei

Mercat Boqueria

Pòrtic de San Miquel, desapareguda, ja a la Mercè.

Més informació:

Exposició 2008: http://www.bcn.cat/arxiu/arxiuobert/joan_marti/exposicio.html

Joan Martí, fotògraf de Belleses:  http://www.bcn.cat/arxiu/arxiuobert/joan_marti/pdf/Text_Exposicio_Joan_Marti.pdf





Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926