RUTA SÚRIA - COANER

Una ruta a la mà esquerra del Cardener, cap al conjunt monumental del Coaner. "El Santuari de Coaner, tothom l'anomena i ningú sap on és".



El Coaner pertany al municipi de Sant Mateu de Bages, encara que per anar.hi el millor punt de sortida està a Súria. 



La ruta és circular, fàcil de fer, menys de 12 km i circular. El desnivell és d'uns 250 metres.



La ruta es pot iniciar a Súria, al Pont que travessa el riu Cardener. Nosaltres vam seguir la ruta paral·lela al torrent del Coaner, per la masia de la Ribera i la Font del Xiscà. Una pista en bon estat i ben indicada ens portarà fins al conjunt monumental.







La ruta travessa en vàries ocasions el torrent. Es pot fer en cotxe, però hi ha trams en mal estat i en alguna ocasió inundats.







El primer que trobarem serà el Castell de Coaner amb la seva torre circular que data de l'any 1000. 12 murs de contenció adaptats a les deformacions del turo van estar construïts el 1999 per evitar el seu deteriorament.





L'església de Sant Julià Coaner es troba dins del recinte del castell, al costat de la torre. És un edifici romànic del segle XI, de planta basilical de tres naus, cobertes amb voltes de canó, de mig punt, reforçades per dos arcs torals cadascuna. Està inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i protegida com Bé Cultural d'Interès Local.









El santuari de la Mare de Déu de Coaner és del segle XVII, la talla romànica de la verge del segle XIII ha estar traslladada a Valls de Torroella, per raons de seguretat.





La tornada pot ser per la ruta que va per la Font del Ferro, una caminada per senders i corriols marcats amb fites i/o pals indicadors fins al Mas Pujol on trobarem una ruta asfaltada fins a Súria.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926