CARLOS IV, MARÍA LUISA I GODOY, HISTÒRIA D'UN TRIO?

Les correries i infidelitats de la reina Maria Luisa de Borbón-Parma són de sobres conegudes. Això ha portat a assenyalar una suposada homosexualitat del rei Carlos IV. Hi ha alguna evidència?


Carlos IV, 1789. Francisco de Goya. Museo del Prado


En 1765 Maria Luisa de Borbón-Parma es casava amb el príncep d'Astúries, futur Carles IV. El jove hereu va mostrar el seu més absolut desinterès per la seva dona, com també cap a qualsevol dona. Però tampoc se li coneix gens d'interès cap al gènere masculí.

En canvi la princesa sempre va mostrar un interès enorme cap a tots els joves amb bona planta que passaven per la cort. Això va alarmar el rei Carlos III que apartava immediatament a qualsevol jove que s'apropava massa a ella. També va informar el seu fill, qui no li va donar la més mínima importància. Segons Fernando Bruquetas (1) el futur rei va dir al seu pare "els reis tenen esposes que no els enganyen, perquè cada reina no té un altre rei prop més que el seu marit". L'enfadat Carlos III va contestar: "Carlos, que ximplet ets. Les reines també poden ser putes ... "

Manuel de Godoy va arribar a la cort de Madrid en 1784, el matrimoni encara no tenia fills (només tres filles). El rei va incorporar al guapo i jove noble extremeny a la guàrdia de Corps. El matrimoni de Carlos i María Luisa es van fixar en ell i "li van obrir les seves estances" (2), a això Fernando Bruquetas afegeix: "Godoy, sense deixar de festejar la princesa, va coquetejar amb el príncep". Pocs mesos després naixia el futur rei Ferran VII. Carlos III ja ancià poc va poder fer, el 1788 moria, i Carlos IV passava a ser rei, segurament ja amb una bona cornamenta. Immediatament la cursa de Godoy pujaria com l'escuma i en poc temps seria nomenat el príncep de la Pau.Manuel Godoy, Guardia de Corps.


Per a l'autor del blog "Retratos de la història" (2), l'homosexualitat de Carles IV era evident "Que abans que aparegués el ben plantat extremeny en escena, la llavors consort de l'hereu de Carlos III ja tenia romanços adúlters amb altres vigorosos mascles i que, fins i tot durant la privanza de Godoy, aquesta no va menysprear acollir al seu llit a un tal Mallo, que va cobrir de regals i joies per provocar la gelosia de l'extremeny encapritxat amb   Pepita Tudó" En canvi Fernando Bruquetas és més acurat en afirmar-ho, assenyala que el rei va poder ser complaent o que el noble extremeny va poder cedir davant "les galanteries del rei, per evitar perdre la seva posició en la cort"

José María Zavala a "Bastardos i borbones" assenyala que amb Carles IV s'extingiria la dinastia dels borbons a Espanya. Es basa en la confessió que la reina va fer abans de morir assenyalant que cap dels seus fills ho era del seu espòs. Però ella era de la casa borbó, una dinastia per cert on això de la paternitat sempre ha estat més que dubtosa.

La veritat és que Godoy va haver de mantenir la seva relació amb la reina ja envellida i desdentada, segurament també amb un rei engreixat i fofo. Tots dos amb els anys sentien cada vegada més gelosia de les amants de Godoy. I van concertar un casament d'aquest amb la marquesa de Chinchón, cosina del rei. El matrimoni va ser un desastre, ja que s'odiaven mútuament (1)María Luisa va morir a Roma el 1819, gaudint del seu saqueig del tresor reial, es va anar assenyalant el seu profund amor per Godoy. Carlos IV poc després a Nàpols, recordant que només Godoy li havia estat fidel. Ferran VII va prohibir el retorn a Espanya del noble extremeny. La marquesa de Chinchón moria a 1828, immediatament Godoy es casava amb la dona que va estimar sempre: Pepita Tudó. Isabel II va aixecar el desterrament. Però mai va tornar. A París, en 1854 Godoy moria amb 84 anys.


(1) Reyes que amaron como reinas. Fernando Bruquetas de Castro. La esfera de los libros, 2002.

(2)CARLOS IV, ¿El último Borbón Español legítimo?
  http://retratosdelahistoria.blogspot.com/2015/01/carlos-iv-el-ultimo-borbon-espanol.html
Más
Zabala, José María. Bastardos y Borbones: Los hijos secretos de la dinastía

Comentaris