EL DIA QUE EL CARDENAL CERVANTES VA PROHIBIR L'ÚS DEL CATALÀ ALS TRIBUNALS DEL SANT OFICI

.."Cerbantes era yo antes,
polvo y tierra soy después:
que caben en siete pies
dignidades semejantes.
" Epitafi de Lope de Vega


Abans de ser l'arquebisbe de Tarragona, el cardenal extremeny Gaspar Cervantes de Gaeta (1511-1575) fou Inquisidor General del Regne de l'Aragó. Aquest religiós es va guanyar la confiança del Papa Pius V al Concili de Trento, on va participar activament. 




Com he explicat a anteriors entrades la Inquisició era una institució castellana poc amiga de la diversitat lingüística i poc partidària del fet diferencial que representaven els territoris de la Corona d'Aragó. Malgrat els càrrecs que aquest religiós va tenir a l'Aragó i a Catalunya, ell era extremeny i desconeixedor de la llengua catalana i dels costums d'aquesta terra. Com inquisidor la seva missió no era tan sols vetllar per l'ortodòxia religiosa, també unificar tots els territoris a partir dels costums castellans.

Durant la seva etapa d'Inquisidor va inspeccionar els tribunals de Barcelona i es va esgarrifar que en determinats casos s'utilitzés el català, que a més era la llengua oficial. Va fer un dur informe elevat al Consell Suprem: "s'ha de guardar una sola forma y orden de proceder, y en los negocios de la fe todo se procede en lengua castellana" I així el 1560 el llatí i el català foren desterrats de les actes dels tribunals de la Inquisició obligant a traduir al castellà quan els declarants no tenien ni idea d'una llengua que no era pròpia, ni d'ells ni del territori català.


Va ser nomenat arquebisbe de Tarragona el 1572, poc després d'acabar el Concili Provincial (de tots els territoris catalans forra Lleida i Tortosa) per aplicar els acords de la contrareforma trentina. Acords que portaven l'autorització de pena de mort pels clergues sodomites, fet que crec mai va arribar a aplicar-se a aquests territoris. 


També durant aquesta època el rei Felip I (II de Castella) va obligar a canviar les Constitucions de Catalunya per afegir la pena capital als sodomites. 


Aquest cardenal va morir el 1577, les seves restes foren traslladades a un sepulcre entre les capelles de Sant Miquel i de les Onze Mil Verges de la Catedral de Tarragona.


Sepulcre del cardenal, a la catedral de Tarragona:


(1) Kamen, Henry. La Inquisición Española. Una revisión históricaEd Crítica.


Més
Enllaç de Viquipèdia: 
https://ca.wikipedia.org/wiki/Gaspar_Cervantes_de_Gaeta
Riera, Jaume, Sodomites Catalans, Ed Base, 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926