BARROC AL SOLSONÈS (VI): PETITS DETALLS DEL RETAULE DEL MIRACLE

A la segona entrega em vaig centrar en les mans del retaule, en aquesta miraré altres detalls (els peus, els àngels, els pastors...), imatges que també ens transportaran als personatges del segle XVIII al Solsonès. 



A través de la V entrega podeu accedir a totes les anteriors entregues. Cliqueu aquí: 
https://leopold-leopoldest.blogspot.com/2019/02/barroc-al-solsones-v-sant-pere-de.html

Imatges captades per Josep Menoyo.

Carles Morató va ser l'escultor que va realitzar la majoria d'escultures del Retaule Barroc, aquest es va poder inaugurar el 1758, data de la suposada aparició de la verge del Miracle. Poc després Antoni Bordons va realitzar el daurat i la policromia, finalitzant les tasques el 1774. Eren anys en el que el neoclassicisme s'havia imposat, però el barroc tardà encara s'imposava en aquesta zona de la Catalunya Central, sempre sospitosa de rebre influències alienes.



Encara que no estava ben vist per a la Inquisició, Morató va utilitzar models humans per a representar les figures que es poden veure al Santuari. Veurem peus que representant als sants, però que són de la gent del Solsonès del segle XVIII; a l'igual passa amb els àngels, grassonets i una mica lletjots. Aquí una mostra:

ELS PEUS.










ELS ÀNGELS






,

PASTORS






Per acabar dos detalls que generalment passen desapercebuts:






Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926