BARROC AL SOLSONÈS (I) SANTUARI DEL MIRACLE

El Santuari del Miracle, al Solsonès, té un important patrimoni del barroc català del segle XVIII, el retaule de l'església i l'espai Solsonès Barroc són la millor mostra.




El barroc arriba a Catalunya a inicis del segle XVII, però al Solsonès esclata en ple segle XVIII quan ja les corrents il·lustrades i neoclàssiques li estaven guanyant terreny.

Possiblement l'obra més espectacular d'aquest període és el retaule del Santuari del Miracle al municipi de Riner. El seu autor, Carles Morató (1721-1780) és un dels millors representants d'aquest barroc tardà. Podem trobar obres seves al convent de Santa Teresa de Vic o al Santuari de la Mare de Déu de la Gleva a Les Masies de Voltregà, El retaule de la verge del Claustre de Solsona va desaparèixer després d'un incendi.




El retaule del Miracle commemora la suposada aparició de la Mare de Déu nena el 1458. L'actual església es va fer sobre anteriors construccions gòtiques i renaixentistes, de les que es conserva el retaule del Pere Nunyes (clic) del 1530. 



El retaule està fabricat sobre fusta de pi i pollancre (Àlber), té una alçada de 23 metres i una amplada de 12.

Orgue del segle XVI






La web del Santuari (1) explica "
L'any 1747 s'iniciava la construcció del retaule, i en 1758-1759 s'amplià l'orgue amb un registre de clarins i baixons; i s'acabà el cambril. L'esgésia actual tindria, un cop acabada 38 metres de llarg per 29 d'ample i 26 d'alçada. Dóna entrada al temple, una bella portalada integrada per dues columnes dòriques que sostenen un frontó barroc. A la part superior de l'edifici s'obren tres grans galeries amb forma de tribuna amb balustrada de pedra. El temple consta interiorment d'una sola nau amb sis capelles laterals. En el prebisteri, dues portes laterals donen accés a la capella del Santíssim i a la sagristia. D'una gran cornisa arrenquen els arcs centrals, d'estil ogival, que aguanten la coberta i van a unir-se en quatre grans claus de volta. L'església del Miracle, malgrat restar inacabada des de 1820, representa un exemple d'arquitectura religiosa únic a Catalunya."














Sobre l'actual restaurant podem trobar l'Espai Barroc Solsonès (2). Un centre d'interpretació sobre aquest corrent artístic a aquesta comarca. Un lloc que ens ajuda a "descobrir un patrimoni historicoartístic excepcional, els retaules, els santuaris, els edificis parroquials i també els paisatges circumdants ens proposen un suggerent viatge en el temps, cap al món de les arts, és clar, i cap al més misteriós de les creences i conviccions dels nostres avantpassats dels segles XVII i XVIII." (2)




Veurem com vivia la gent, els seus gustos musicals, les seves pors, especialment representades pels exvots (clic) que ens recorden com les diferents confrontacions al nostre país els van fer patir.




Cal visitar a més l'oferta gastronòmica del nou restaurant, ara Obert TOTS ELS DIES de 09:00h a 17:00h. Telèfon: Telf:973 09 09 16:   https://www.facebook.com/restaurant.elmiracle/ 

(1) Web Santuari del Miracle: http://www.santuarielmiracle.com/pesglesia.php

(2) Web Solsonès Barroc:  http://www.solsonesbarroc.cat/

Imatges del Josep Menoyo, majoritariament. 





Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926