divendres, 28 d’agost de 2015

LA BARCELONA DE GABRIEL CASAS I GALOBARDES

Gabriel Casas i Galobardes (Barcelona 1892-1973).Fins al final de la guerra civil espanyola es va dedicar especialment al retrat fotogràfic, al fotoperiodisme (La Rambla, Mirador, Imatges, La Vanguardia...) i a la fotografia institucional (Ajuntament de Barcelona i Generalitat de Catalunya). Posteriorment, a conseqüència d'haver estat inhabilitat per exercir el fotoperiodisme, va centrar el seu treball en la fotografia industrial, en l'interiorisme i en el retrat. 


Fins al 30 d'agost del 2015 el MNAC organitzà una exposició molt completa que va reunir 120 imatges de la seva obra: "un dels moments més importants en la producció del fotògraf, que va des de la inauguració de l’Exposició Internacional de Barcelona, el 1929, fins al final de la Guerra Civil espanyola, el 1939. A través d’un recorregut visual, s’explora la relació de Gabriel Casas amb la Nova Fotografia, amb els temes de la modernitat i amb les preocupacions socials i polítiques del seu temps."

Podem trobar imatges del barri Xino, de la misèria de la infància, a retrats o la modernitat d'una ciutat en evolució i sempre contradictòria.


Carrer Cid

Cal Sacristà, prop de la Criolla

Joves al carrer Cid


La Criolla

Retrats de la Josephine BakerMary Pickford o Douglas Fairbanks, un actor amant de la gresca assidu als locals barcelonins.
Imatges de la modernitat i el progrés contrastaven amb fotografies de la vida real dels barcelonins. També va deixar magnífics retrats, normalment publicats a La VanguadiaBuster Keaton a Barcelona amb Irene Polo

Antena Ràdio Barcelona1 comentari:

HISTÒRIES DE GAVÀ (III PART)

 Tercera entrega amb nous petits escrits meus sobre el Gavà que he conegut.  Rambla Lluch, cap a 1960 Per accedir a la primera part :...