BARROC AL SOLSONÈS (VII) . EL MIRACLE, CARA D'ÀNGEL

 Selecció d'imatges del Retaule barroc del Santuari del Miracle per mostrar com s'esculpien les cares infantils de pastors i àngels, segurament inspirades amb els marrecs que corrien pels carrers de Solsona del segle XVIII.

Accés a les 6 entregues anteriors: https://leopold-leopoldest.blogspot.com/2019/12/barroc-al-solsones-vi-petits-detalls.html

Imatges de Josep Menoyo.




Carles Morató va ser l'escultor que va realitzar la majoria d'escultures del Retaule Barroc, aquest es va poder inaugurar el 1758, data de la suposada aparició de la verge del Miracle. Poc després Antoni Bordons va realitzar el daurat i la policromia, finalitzant les tasques el 1774. Eren anys en el que el neoclassicisme s'havia imposat, però el barroc tardà encara s'imposava en aquesta zona de la Catalunya Central, sempre sospitosa de rebre influències alienes.







Encara que no estava ben vist per a la Inquisició, Morató va utilitzar models humans per a representar als sants que es poden veure al Santuari. Per les mans que mostra podem pensar que es tractava de pagesos en molts casos.















La web del Santuari  del Miracle explica "L'any 1747 s'iniciava la construcció del retaule, i en 1758-1759 s'amplià l'orgue amb un registre de clarins i baixons; i s'acabà el cambril. L'esgésia actual tindria, un cop acabada 38 metres de llarg per 29 d'ample i 26 d'alçada. Dóna entrada al temple, una bella portalada integrada per dues columnes dòriques que sostenen un frontó barroc. A la part superior de l'edifici s'obren tres grans galeries amb forma de tribuna amb balustrada de pedra. El temple consta interiorment d'una sola nau amb sis capelles laterals. En el prebisteri, dues portes laterals donen accés a la capella del Santíssim i a la sagristia. D'una gran cornisa arrenquen els arcs centrals, d'estil ogival, que aguanten la coberta i van a unir-se en quatre grans claus de volta. L'església del Miracle, malgrat restar inacabada des de 1820, representa un exemple d'arquitectura religiosa únic a Catalunya."













Retaule barrot sencer, inaugurat a l'any 1758  :



Web del Santuari del Miracle:

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926