MARIA MAGDALENA A OCCITÀNIA?

 Els càtars consideraven a Mara Magdalena, la primera entre els apòstols i crein les seves restes estaven a la Provença.


Cap de Maria Magdalena. Basílica de Saint Maximin la Sainte Baume


Al municipi de Saint-Maximin-la-Sainte-Baume, prop de Marsella, es troba l'església on reposen les suposades restes de Maria Magdalena. Una llegenda diu que després de la mort de Crist va fugir de Palestina temen per la seva vida. Aquí va fer penitència a la gruta de Santa Baume, on va ser enterrada. El nou Testament no diu res del seu final, alguns evangelis apòcrifs l'assenyalen com esposa de Crist, com el de Felip que la cita com esposa d'ell.


La seva figura va ser molt important a l'inici del cristianisme, en un temps on a les assemblees cristianes (ecclesia) homes i dones tenien la mateixa importància. Cal recordar que segons Joan 20, 15-17, ella és la primera a veure a Jesús ressuscitat, mentre que els apòstols el veuen i no el coneixen. Però a mesura que el cristianisme ella va perdent importància i protagonisme.

No va ser així entre els perfectes (càtars) que la consideraven la primera dels apòstols, per davant de sant Pere, per ells les dones podien liderar i no tan sols criar fills. Als llargs debats amb els monjos del Cister moltes dones van brillar mostrant el seu coneixement de les escriptures. Els dominics es van negar a debatre amb elles.

Curiosament, va ser el dia de Santa Magdalena, el 22 de juliol de 1209, quan els salvatges creuats van entrar a la ciutat de Beziers, llavors amb més de 40.000 habitants. Un error provocat pels joves més impetuosos, va permetre l'entrada dels enfurismats croats, produint un saqueig i una massacre despietada que no respectaria ni les esglésies (es va calar foc a la catedral i a la Magdalena), ni els habitants de religió catòlica (els francesos van executar entre 15.000 i 20.000 catòlics), ni a dones, ni vells, ni nens. Així, ha esdevingut famosa la frase atribuïda al legat del papa Arnau d'Amaurí quan es prengué la ciutat: Mateu-los tots i Déu, després, ja sabrà conèixer-ne els seus.


Assalt a la catedral de Beziers on es refugiaven prop de 2000 catòlics. Acabant massacrats sense cap pietat en nom de Déu. Gravat anònim de 1890.

En l'àmbit de la llegenda s'ha assenyalat algunes dinasties medievals com a descendents de Maria Magdalena, entre elles la merovíngia o la casa de Barcelona. Llegenda que alimenta literatura popular, però que no té cap fonament històric.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926