LA INQUISICIÓ, UNA INSTITUCIÓ MÉS POLÍTICA QUE RELIGIOSA

 L'objectiu principal dels tribunals del Sant Ofici no era la salvació de les ànimes pecadores, ni la redempció dels pobres reus, era impartir por. Un poble temorós, era un poble obedient al poder establert.



Eren organismes polítics, més que religiosos, inspirar terror entre la població enfortia el poder establert, el poder del rei, la noblesa i l'alt clergat. La clemència, la misericòrdia o el perdó estava absent, molt lluny del que en teoria pregonava el cristianisme. El terrorífic inquisidor Nicolau d'Eymeric (1) assenyalava: "Cal recordar que la finalitat principal del procés i la condemna a mort no és salvar l'ànima de l'acusat, sinó procurar "el bé públic" i infondre terror al poble"

El “bé públic” no era el del poble i havia d'estar lluny de qualsevol concepció caritativa, el bé públic era el del poder establert.




A les actes condemnatòries que s'han conservat, podem veure com clergues, pagesos o mariners eren tractats amb la mateixa duresa, amb sentències igualment horribles. Mentre amb els nobles o grans hisendats es procurava no fer malbé el prestigi de la classe o ordre, excepte quan es tractaven de nobles incòmodes per al poder com va ser el cas de Galcerán de Borja o Antonio Pérez secretari de Felip II.

La delació funcionava davant la por de ser delatada, arribant a produir-se autoinculpacions amb conseqüències devastadores. És el cas d'una dona casada que terroritzada va acudir al tribunal per denunciar que el seu marit l'havia conegut pel darrere. (2) El marit va ser pres i després de ser jutjat enviat a galeres, ella va haver de pagar les costes i el seu honor tacat davant una població tan temorosa com ella mateixa.


(1) Manual de l'Inquisidor (Directorium Inquisitorum) s XIV

(2) Conèixer per darrere: eufemisme que feia referència al sexe anal

Més

Nicolau d'Eimeric el tenebrós:

 https://poldest.blogspot.com/2018/10/nicolau-deimeric-el-tenebros.html

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926