MATILDE DE CANOSSA, LA DONA MÉS PODEROSA DE FINAL DEL SEGLE XI

Casada amb el poderós Godofreu el Geperut, li va posar les banyes amb el Papa Gregori VII

Matilde de Canossa, Bernini. Sant Pere del Vaticà


Gregori VII era un laic que va ser ordenat sacerdot després de ser nomenat Papa. Tot indica que va ser gràcies a la seva relació amorosa amb la poderosa Matilde, mestressa d'un vast territori que comprenia la Llombardia, l'Emília-Romanya i la Toscana, amb el centre a Canossa.

La parella va ordenar mà dura contra les dones que vivien amb els bisbes i els capellans, Els que no van complir var patir escarni públic, van confiscar els seus bens, van ser mutilats, degollats i les seves dones violades abans de ser assassinades al mateix altar. (1) Mentre Matilde i Gregori seguien el concubinat. Algunes veus, com la del bisbe de Mainz, van protestar, senyalant la santedat de les unions dels capellans, enfront de la bruta relació del Papa.

Les dones que no van ser assassinades, van quedar al carrer estigmatitzades, l'única sortida era o el suïcidi, o la prostitució.

Mentre la parella es va rodejar dels "mansinari", homes laics amb vestimenta cardenalícia que guardaven el palau, feien misses sense ser capellans i cobraven importants almoines dels peregrins que anaven a les seves butxaques. El 1075 una revolta romana el va fer pres.

Tot indica que darrere la revolta estava l'espòs de Matilde, molest pel ridícul que significava veure la seva dona amb el Papa. Però el poble el va alliberar i el seu retorn a la seu de Laterà va ser una marxa triomfal.

Els bisbes alemanys i l'emperador Enric IV van intervenir per acabar amb aquest Papa que com a resposta va excomunicar a l'emperador. Matilde de Canossa va ser la intermediària i va aconseguir la pau entre els dos homes. 


Enric IV humiliat davant Matilde de Canossa en presència de l'abat de Cluny. Miniatura del 1115. Museu Vaticà


Però una acusació a la poderosa concubina de l'assassinat del seu espòs, va motivar una nova invasió de l'emperador, aquesta va acabar amb Gregori VII, qui moria poc després.

El nou papa va ser l'abat de Montecassino, amb el nom de Víctor III, diuen que el seu principal mèrit va ser haver passat pel llit de la Matilde qui ja tenia 39 anys, però la seva ambició intacta. Va durar poc, i el va succeir Urbà II, francès i coneixedor de les arts amatòries de la Matilde. Mentre aquesta era repudiada pel seu nou espòs Güelf II per no haver consumat el matrimoni.

Mentre mantenia la relació amb la seva amant, aquests Papa va ordenar vendre com esclaves les donen que vivien amb els capellans i els bisbes, mireu:   
https://leopoldest.blogspot.com/2018/11/de-como-urbano-ii-mando-vender-como.html

Matilde va morir el 1115. El 1633, per voluntat del papa Urbà VIII, van ser traslladades les seves despulles al castell Sant'Angelo a Roma. El 1645 es traslladen de nou, on es troben en l'actualitat, a la basílica de Sant Pere del Vaticà, en una tomba esculpida per Bernini. És l'única dama, amb la reina Cristina de Suècia, que es troba allà.


Tomba de Matilde de Canossa, al Vaticà.


El 1606 el Papa Pau V va canonitzar al Papa Gregori VII, tota una joia. 


(1) Los Papas y el sevo. Eric Fratiní. Ed Espasa.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926