diumenge, 25 de desembre de 2016

L'OFICI DE BASTAIX, MACIP I CAMÀLIC A LA BARCELONA DEL SEGLES XIV-XV

El segle XIV diferents mots senyalaven als estibadors del port de Barcelona. Tots ells de forma voluntària van ajudar a aixecar la Basílica de Santa Maria del Mar. 


Els més coneguts era el de bastaixos. Realitzaven les tasques de descàrrega dels vaixells. Tots ells eren homes lliures; pertanyien no obstant a una confraria humil que havia de destinar els pocs recursos a l'assistència de les seves viudes o ancians. 
El seu ofici era transportar coses de pes a coll, generalment amb l'ajut d'una capçana ( bastaix de capçana ), d'una corda ( bastaix de corda ), d'una barra ( bastaix de barra ). 


Els macips de ribera eren bastaixos d'origen esclau. L'activitat del transport manual de mercaderies va ser encomanada a esclaus (mancipia) fins al 1432, llavors l'ofici fou ocupat per cristians.

Els camàlics transportaven les mercaderies dels vaixells, tots ells eren homes lluïres. Anys després van seguir la seva tasca al voltant del Born i les Rambles. Mireu:
 http://leopold-leopoldest.blogspot.com.es/2016/03/born-1960-entre-camalics-i-revenedors.html  Sembla que en l'actualitat encara hi ha camàlics a Mercabarna.

Imatge d'un camàlic, Xavier Miserachs

Camàlics, macips i bastaixos, al costat dels veïns de la barriada van impulsar la construcció de Santa Maria del Mar. Tots ells van assumir la tasca de portatge gratuït des de Montjuïc de tota la pedra necessària per a la construcció de la basílica de Santa Maria del Mar. Per fer-ho van carregar sobre les seves espatlles totes les pedres que van configurar l'esglesia.
Recordo que a antic Born, mercat central, encara existien els camàlics que transportaven les mercaderies comprades.

1 comentari:

  1. El meu avi i el meu pare van ser totals seva vida estibadors i continuaben donan un petit percentatge de la setmanada per assistència sanitària, recordo el consultori crec que era al carrer Almirante Cervera (el Dr.Domingo,el Dr.Ballabriga i la meva germana i el meu avi matern es van operar de la vista a la Clínica del Dr.Barraquer)fins que es van pasar a la Seguratat Social, la meva mare com a vídua tenia una petita paga anual i la clàssica panera de Nadal. Recordo amb molta il-lusio aquells temps, l Barceloneta era el meu segon barri, el meu avi va anar viure a Sant Gervasi, no se el motiu tenin en compte que traballaba al moll

    ResponElimina

HISTÒRIES DE GAVÀ (III PART)

 Tercera entrega amb nous petits escrits meus sobre el Gavà que he conegut.  Rambla Lluch, cap a 1960 Per accedir a la primera part :...